Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande: vizitǎ de stat în Statele Unite

hollande_obama.jpg

credit foto: rfi.fr

Preşedintele Franţei, François Hollande, începe luni 10 februarie o vizitǎ de stat de trei zile în Statele Unite. Dupǎ etapa de la Washington, şeful statului francez este aşteptat şi în California pentru o întîlnire cu marii patroni ai internetului american.

François Hollande este aşteptat cu toate onorurile în Statele Unite unde se deplaseazǎ, dupǎ cum scrie Agenţia France Presse, cu "statut de preşedinte celibatar". Ceea ce nu perturbǎ însǎ cu nimic protocolul de la Casa Albǎ, unde şeful statului francez va discuta, în salonul oval, cu gazda sa, preşedintele american Barack Obama, şi unde va fi oferit un dineul de stat în onoarea lui François Hollande.

Un alt moment cu valoare simbolicǎ, va fi deplasarea celor doi preşedinţi, cu avionul prezidenţial american Air Force One, în statul Virginia pentru o vizitǎ a casei memoriale a lui Thomas Jefferson, cel care a fost al treilea preşedinte al Americii, între 1801-1809, dar şi ministru plenipotenţiar la Paris înainte de Revoluţia Francezǎ.

In California, mai precis la San Francisco, François Hollande se va vedea cu patronii giganţilor americani Google, Twitter, Facebook, precum şi ai altor firme. François Hollande şi delegaţia sa trebuie sǎ se aştepte la un "şoc cultural" în urma acestei etape, scrie Agenţia France Presse. Aceste firme reproşeazǎ de altfel Franţei cǎ are reflexe "protecţioniste" şi cǎ nu se pot dezvolta în toatǎ libertatea pe teritoriul Hexagonului. De partea francezǎ existǎ reproşul cǎ marile firme americane, recurgînd la tot felul de "optimizǎri fiscale", nu-şi plǎtesc impozitele în Franţa.

Dupǎ cum se aratǎ într-un comunicat al Palatului Elysée, între François Hollande şi Barack Obama s-a instalat o relaţie "personalǎ de calitate", iar cei doi şefi de stat se consultǎ des, prin telefon, pe marginea dosarelor sensibile ale actualitǎţii. Tot în comunicatul preşedinţiei franceze se mai aratǎ cǎ între Paris şi Washington existǎ o convergenţǎ totalǎ de opinii în materie de chestiuni economice, iar Casa Albǎ recunoaşte rolul real jucat de Franţa în gestiunea unor crize şi în privinţa unor dosare precum cel legat de programul nuclear iranian sau de Siria.