Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande în vestul "high-tech"

Etapa de la Washington a vizitei efectuatǎ de şeful statului francez în Statele Unite a fost un veritabil succes. In douǎ zile, luni şi marţi, François Hollande şi Barack Obama au petrecut împreunǎ aproape zece ore, timp suficient pentru aprofundarea tuturor dosarelor internaţionale, dar şi pentru aprofundarea relaţiilor de prietenie. Iar dineul de stat oferit de soţii Obama la Casa Albǎ a încoronat noua cooperare franco-americanǎ pe care preşedintele american o considerǎ "inimaginabilǎ" acum zece ani. Vizita lui François Hollande în Statele Unite se încheie cu o ofensivǎ de "charme" francezǎ la Silicon Valley.

Pe scena baletului diplomatic internaţional, cînd un lider face efortul de a pronunţa mǎcar o frazǎ în limba interlocutorului sǎu, acest fapt devine imediat o dovadǎ supremǎ de preţuire. La Washington, soţii Obama n-au ezitat sǎ facǎ şi ei acest efort, spre satisfacţia delegaţiei franceze, iar François Hollande a rǎspuns cu aceeaşi gentileţe. Acest vals al atenţiilor verbale a fost deschis de Michelle Obama care i-a urat bun venit lui François Hollande în limba lui Molière.

Preşedintele american Barack Obama a ţinut şi el sǎ precizeze cǎ este o mare onoare sǎ-l primeascǎ la Casa Albǎ  pe prietenul sǎu François Hollande, şi le-a urat bun venit tuturor demnitarilor francezi în limba lor maternǎ. 

Iar François Hollande, despre care toatǎ lumea ştie cǎ are umor, a reuşit sǎ destindǎ atmosfera cu aceastǎ frazǎ spusǎ în englezǎ:

"Este frig la Washington. Dar este o zi mare, minunatǎ pentru America şi Franţa" a spus şeful statului francez.

Dineul de stat de marţi searǎ a fost şi el expresia unei veritabile dorinţe de apropiere între francezi şi americani. Pînǎ la urmǎ protocolul s-a adaptat cu absenţa unei "prime doamne franceze", François Hollande a fost plasat între Michelle Obama şi Barack Obama, iar pe locul unde de obicei stǎ soţia invitatului de onoare a fost plasatǎ Thelma Golden, directoarea muzeului de artǎ contemporanǎ din Harlem. O "soluţie" frumoasǎ, e ca şi cum i s-ar fi spus lui François Hollande "aţi venit singur dar pentru noi, americanii, un francez va fi întotdeauna asociat cu ideea de culturǎ".

Mai precizez cǎ din delegaţia francezǎ fac parte mai mulţi miniştri, printre care cel de externe, Laurent Fabius, cel al economiei, Pierre Moscovici, precum şi cel al redresǎrii productive, Arnaud Montebourg. Nu a lipsit de la dineu nici directoarea Fondului Monetar Internaţional, doamna Christine Lagarde, excelentǎ vorbitoare de englezǎ.

Ultima parte a acestei vizite în Statele Unite este consacratǎ noilor tehnologii. François Hollande se întîlneşte cu marii patroni americani ai industriei numerice, dar este el însuşi însoţit de aproximativ 40 de patroni francezi.

Silicon Valley este un El Dorado al noile tehnologii dar şi un simbol al reuşitelor pentru cei care vin din strǎinǎtate ca sǎ creeze intreprinderi în aceastǎ regiune a Californiei. Peste 60 000 de francezi sunt instalaţi, de exemplu, în Silicon Valley, iar statisticile aratǎ cǎ jumǎtate dintre intreprinderile create aici aparţin unor oameni care nu au cetǎţenie americanǎ.

Pe fondul crizei economice din Franţa, şi a unei fiscalitǎţi care penalizeazǎ intreprinderile, mulţi francezi îşi încearcǎ de fapt norocul în strǎinǎtate. În 2001 erau înregistraţi în Statele Unite 81 000 de expatriaţi francezi, dar anul trecut numǎrul lor a ajuns la 129 000. Cei mai mulţi sunt instalaţi pe coasta de est. La Washington, Boston şi New York trǎiesc  53 000 de francezi.

In contextul politicii sale de stimulare a competitivitǎţii în Franţa, François Hollande are un dublu scop: pe de o parte sǎ stopeze plecarea "materiei cenuşii" franceze, iar pe de altǎ parte sǎ atragǎ pe teritoriul Hexagonului mai multe investiţii şi intreprinderi americane. Sigur, mai rǎmîne problema fiscalitǎţii, pentru cǎ unele mari firme americane, precum Google, sunt acuzate în Franţa cǎ nu-şi plǎtesc impozitele. Subiectul a fost abordat de altfel de François Hollande cu Barack Obama şi cei doi preşedinţi au evocat dorinţa comunǎ de a avansa spre o armonizare fiscalǎ.