Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia: Erdogan contestat dupǎ alegerile municipale, dar în ofensivǎ

In Turcia, opoziţia laicǎ cere Inaltului Consiliul Electoral anularea alegerilor municipale de la Ankara cîştigate la limitǎ de Partidul Justiţiei şi al Dezvoltǎrii, formaţiunea premierului Erdogan. De la victoria la municipale a partidului islamist-conservator, pe 30 martie, rezultatele scrutinului au fost contestate în peste 40 de oraşe.

Rezultatele acestui scrutin au fost considerate de mulţi comentatori europeni ca fiind o veste proastǎ pentru Turcia. Intr-un editorial al cotidianului Le Monde, putem citi aceste rînduri: "Dupǎ victoria la aceste municipale, care au reprezentat şi un test de popularitate pentru Erdogan, acesta şi-a reluat lupta împotriva magistraţilor, împotriva presei, împotriva reţelelor sociale (Twitter şi YouTube), pe scurt, împotriva tuturor celor care nu i se supun."

Occidentalii, Uniunea Europeanǎ, lumea democraticǎ în general urmǎresc cu nelinişte evoluţia situaţiei într-o ţarǎ care se dorea un model pentru o întreagǎ regiune şi despre care se spunea cǎ a reuşit sǎ reconcilieze islamul şi democraţia. Premierul turc pare însǎ angajat într-o operaţiune de distrugere sistematicǎ a statului de drept prin eliminarea tuturor formelor de contra-putere.

Statul turc a devenit, mai scrie Le Monde, terenul unei lupte fratricide între Recep Tayyip Erdogan şi unul dintre foştii sǎi colaboratori din cadrul curentului islamist, imamul Fethullah Gülen. Mii de poliştişi şi de magistraţi au fost demişi în contextul acestei înfruntǎri. Iar dupǎ 11 ani de exercitare a puterii premierul turc manevreazǎ în aşa fel încît sǎ poatǎ rǎmîne în continuare în fruntea executivului, eventual ca preşdinte al Turciei.

In acest moment însǎ el nu mai poate conta pe tineri şi pe elitele urbane, iar economia care dǎ semne de fragilitate s-ar putea sǎ fie un alt element de natura sǎ-l strice planurile. Departe de a avea un efect de clarificare pentru viaţa politicǎ a ţǎrii, recentul scrutin amplificǎ de fapt tensiunile, iar alergia premierului faţǎ de reţelele sociale reprezintǎ deja o bǎtǎlie perdutǎ la nivelul imaginii.