Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atac la Muzeul Iudaismului din Bruxelles

safe_image.php_.jpg

credit foto: fr-fr.facebook.com

Alegerile europene au fost îndoliate de un atact fǎrǎ precedent comis la Muzeul Iudaismului de la Bruxelles unde patru persoane au fost ucise sîmbǎtǎ 24 mai. Poliţia belgianǎ a lansat o vastǎ acţiune pentru prinderea omului care a comis aceste crime şi care a fost filmat de camerele de luat vederi ale muzeului.

Justiţia belgianǎ s-a arǎtat prudentǎ pînǎ acum şi incapabilǎ sǎ confirme dacǎ în spatele acestor crime se aflǎ un dement, dacǎ este vorba de un atentat premeditat sau de un atac antisemit. Pentru moment se ştie cǎ asasinul a utilizat o armǎ automatǎ cu care a intrat în muzeu ţinînd-o ascunsǎ într-o geantǎ. Agenţia France Presse precizeazǎ cǎ Muzeul Iudaismului de la Bruxelles nu beneficia de nici o protecţie specialǎ, iar comunitatea evreiascǎ din Belgia, numǎrînd aproximativ 40 000 de persoane, nu se simţea ameninţatǎ în mod special.

"Caracterul antisemit al acestui act nu poate fi pus la îndoialǎ", a declarat, în Franţa, preşedintele François Hollande. Reacţiile de condamnare sunt unanime în numeroase ţǎri, iar unii comentatori se întreabǎ dacǎ nu existǎ totuşi o legǎturǎ între aceastǎ crimǎ şi faptul cǎ în aceeaşi zi Belgia a votat în cadrul alegerilor europene. Agenţia France Presse evocǎ o altǎ dramǎ de acelaşi tip, aşa-numita afacere Merah, este vorba de asasinarea mai multor evrei în Franţa, în urmǎ cu doi ani. Premierul israelian Benjamin Netaniahu considerǎ cǎ acest atac este rezultatul unor "permanente incitǎri la urǎ faţǎ de evrei".

Atacul s-a produs sîmbǎtǎ în jurul orei 16 iar victimele sunt un cuplu de turişti israelieni, un tînǎr recepţionist care lucra în muzeu şi o benevolǎ francezǎ.

Autoritǎţile belgiene au difuzat atît imaginile video ale atacului cît şi fotografii ale individului care a comis crimele, toate acestea în speranţa unei identificǎri şi arestǎri rapide a sa. In Belgia au fost luate mǎsuri pentru protejarea unor singagogi, şcoli şi centre culturale evreieşti.