Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fosta "primǎ doamnǎ" a Franţei publicǎ o carte acidǎ despre François Hollande

2014-01-12t161741z_1101875633_gm1ea1d00oy01_rtrmadp_3_france-firstlady_0_0.jpg

François Hollande si Valérie Trierweiler, credit foto: rfi.fr

"Merci pour ce moment" (Mulţumesc pentru acest moment) se intituleazǎ o carte care face deja valuri mediatice în Franţa, anunţatǎ în librǎrii începînd cu data de joi 4 septembrie. Autorul ei este fosta "primǎ doamnǎ" a Franţei, Valérie Trierweiler, care povesteşte de fapt episoade intime din perioada cît s-a aflat alǎturi de actualul preşedinte François Hollande, cu un accent special pe cele 18 luni cît a trǎit la Palatul Elysée.

Mai mult ca sigur cǎ aceastǎ carte va fi un succes de librǎrie. Cele 320 de pagini vor fi probabil devorate de amatorii de poveşti galante şi de secrete de alcov din sfera puterii. Editura "Les Arènes" va da poate chiar şi o loviturǎ financiarǎ cu aceastǎ apariţie, în 200 000 de exemplare tipǎrite în Germania, pe care a ţinut-o într-un total secret. Palatul Elysée s-a arǎtat de altfel surprins de publicarea acestei cǎrţi dar nu a fǎcut nici un alt comentariu în absenţa unor informaţii mai precise ţinînd de conţinut. Cotidianul popular Le Parisien este primul care a considerat cǎ subiectul meritǎ etalat pe prima paginǎ, şi îi anunţa miercuri 3 septembrie pe cititorii sǎi cǎ "Palatul Elysée se va cutremura" în urma lecturii.

Revista Paris Match, care a publicat tot miercuri 3 septembrie cîteva extrase din paginile scrise de Valérie Trierweiler, precizeazǎ însǎ cǎ în nici un caz secretele de stat nu sunt abordate în amintirile autoarei. Avem de-a face deci doar cu o poveste de dragoste, cu o legǎturǎ (nu tocmai simplǎ) între o femeie care este şi jurnalistǎ, mai precis Valérie Trierweiler, şi un om politic, François Hollande, care a ajuns între timp preşedinte.

Paginile cele mai "picante" ale cǎrţii ar fi putea fi cele legate de ruptura dintre Valérie şi François, cînd presa a publicat brusc informaţii despre o nouǎ legǎturǎ sentimentalǎ a preşedintelui, cea întreţinutǎ pe ascuns cu actriţa Julie Gayet.

Revista Paris Match publicǎ printre altele cîteva extrase din acest… capitol de carte şi de viaţǎ. In acea dimineaţǎ fatidicǎ, povesteşte Valérie Trierweiler, prima ei reacţie a fost de a lua nişte somnifere şi de a dormi din nou, de a se rupe de realitate.

Din ce spun agenţiile de presǎ, portretul pe care Valérie Trierweiler i-l face lui François Hollande nu este foarte tandru. Dimpotrivǎ, ea considerǎ cu amǎrǎciune cǎ ascensiunea politicǎ l-ar fi "dezumanizat" pe fostul ei partener de viaţǎ. Tot felul de anecdote sunt povestite de Valérie, inclusiv unele de dupǎ rupturǎ. "Te voi recîştiga ca şi cum ai fi un scrutin electoral" pare sǎ-i fi spus la un moment dat preşedintele, dupǎ ce Valérie Trierweiler a trebuit sǎ pǎrǎseascǎ Palatul Elysée iar ruptura a fost anunţatǎ oficial. In total, ea a petrecut 18 luni în palatul prezidenţial cînd a încercat cu greu sǎ-şi asume acest rol, de primǎ doamnǎ a Franţei (cu ironii venite dinspre lumea anglo-saxonǎ care o numea "the first girl friend" întrucît ea nu a fost niciodatǎ cǎsǎtoritǎ cu François Hollande). Poate aşa se explicǎ şi titlul, "Mulţumesc pentru acest moment", deşi titlul poate avea şi o notǎ de reproş în sensul "iatǎ, m-ai transformat doar într-un moment al vieţii tale".

Nu este pentru prima datǎ cǎ foste "prime doamne" îşi povestesc în Franţa experienţele trǎite. In 2013, fosta soţie a lui Nicolas Sarkozy, Cécilia, a publicat o carte intitulatǎ "O dorinţǎ de adevǎr".

In poveştile de acest gen însǎ, cînd este vorba de dragoste şi de viaţǎ împǎrtǎşitǎ, nu existǎ însǎ un singur adevǎr ci mai multe, cel puţin douǎ.