Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presa franceză îndoliată după atacul terorist contra revistei Charlie Hebdo

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Presa regională, naṭională ṣi internaṭională de astăzi îṣi consacră coperṭile ṣi principalele articole atacului terorist căruia iau căzut victimă ieri la Paris jurnaliṣtii de la revista satirică Charlie Hebdo. Un atac pus pe seama islamiṣtilor care a făcut cel puṭin 12 morṭi. In Franṭa paginile ziarelor sunt cele mai negre ṣi comentarile cele mai acerbe.

Toate coperṭile franceze de azi sunt negre. Negre de furie ṣi negre de culoare cu practic un singur ṣi acelaṣi titlu scris cu litere mari « Charlie Hebdo a fost asasinat ». « Libertatea a fost ucisă », « Barbarie » ṣi « Santaj respingător » sunt alte titluri găsite în diverse publicaṭii. Sloganul « Toṭi suntem Charlie Hebdo », lansat ieri pe Twitter ṣi adoptat între timp pe plan mondial, apare ṣi el adesea pe primele pagini ale publicaṭilor hexagonale cum ar fi la Libération sau pe siturile internet de informaṭii, mai toate însoṭite ṣi de semnul doliului, adică o banderolă neagră în diagonală. Le Figaro a renunṭat astăzi la tradiṭionala copertă în albastru ṣi se mărgineṣte ca mai toṭi ceilalṭi să publice o primă pagină în alb ṣi mai ales în negru. Ca să-i omagieze pe cei de la Charlie Hebdo ṣi în particular pe cei patru mari caricaturiṣti uciṣi în atac – Charb, Wolinski, Cabu ṣi Tignous - desenele ṣi caricaturile sunt ṣi ele scoase în evidenṭă astăzi în paginile presei franceze sau internaṭionale. Les Echos spre exemplu publică în deschidere ultima caricatură semnată de Charb, fondatorul ṣi responsabilul revistei satirice ucis ṣi el în atentatul de ieri. In editorialul său intitulat « Charlie va trăi » directorul de la Libération aduce un omagiu jurnaliṣtilor asasinaṭi dar afirmă că « asasinii ṣi-au ratat obiectivul. Charlie va supravieṭui graṭie cititorilor săi, graṭie nouă tuturor. Toṭi suntem Charlie. Atacând revista teroriṣtii au atacat toleranṭa, refuzul fanatismului, sfidarea dogmatismelor. Libertatea se va apăra însă ṣi îi va reuni pe toṭi republicanii care-ṣi vor desemna fără să clipească adversarul : terorismul ṣi nu islamul, fanatismul ṣi nu credinṭa, extremismul ṣi nu compatrioṭii lor musulmani care sunt primele victime ale integrismului ṣi solidari cu noi în această probă » conchide Laurent Joffrin, directorul lui Libération. Le Figaro de partea sa îṣi intitulează editorialul « Războiul » estimând că « ṭara este în război, nu pe un front străin ci aici acasă, contra unor asasini cu metodă ṣi bine organizaṭi. In faṭa acestui război prima datorie este să rămânem uniṭi indiferent de opiniie, originiie sau religile noastre. Totodată însă trebuie să ne înarmăm. Moral în primul rând pentru a ne apăra principiile ṣi valorile. Politic ṣi judiciar apoi dacă vrem să câṣtigăm acest război ».

Si presa audioviziuală s-a asociat acestui elan de solidaritate. Pe lângă faptul că emisiunile speciale sunt în continuu de ieri încoace, grupurile Radio France, Le Monde, Lagardère ṣi France Télévisions ṣi-au pus sediile, materialele ṣi echipele la dispoziṭia lui Charlie Hebdo pentru ca « săptămânalul să poată continua să trăiască ». Mai toṭi patronii de presă au fost primiṭi aseară în audienṭă de ministrul francez al Culturii. De partea ei primăriṭa capitalei Anne Hidalgo a anunṭat că va acorda mâine în cadrul unei ṣedinṭe speciale titlul de « cetăṭean de onoare al Parisului » revistei Charlie Hebdo.

Pe Twitter a apărut sloganul care avea să devină naṭional ṣi internaṭional, #JESUISCHARLIE. Tot pe reṭetele de socializare s-a repus însă chestiunea cenzurii pe internet după ce ieri au apărut – cert într-o măsură extrem de mică – ṣi unele mesaje care făceau apologia atentatului contra revistei Charlie Hebdo. Aceste tweeturi potenṭial condamnabile penal au fost retrase deîndată ce au fost descoperite dar rapiditatea cu care ele se pot difuza - în particular pe Twitter, foarte folosit în Franṭa ṣi ca reṭea de socializare dar mai ales ca media de informare - face că o curăṭire totală este imposibilă. Dealtfel nici Twitter nici Facebook Franṭa nu au vrut să comunice cu privire eventuala ṣtergere a unor astfel de mesaje controversate