Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parisul, capitala mondială a toleranţei şi rezistenţei faţă de terorism (REPORTAJ AUDIO SI FOTO)

balon_jesuischarlie.jpg

Balon "JeSuisCharlie", starul manifestatiei Place de la Républicque

Marşul solidarităţii cum a fost numită manifestaţia contra terorismului şi în memoria victimelor recentelor atentate islamiste din Franţa a reunit 4 milioane de persoane ieri în toată Franţa din care jumătate numai la Paris. « E vorba de cea mai mare mobilizare înregistrată vreodată », precizezează autorităţile. Un record absolut ce nu a fost atins nici măcar la Eliberarea Parisului de sub ocupaţia nazistă. 

O maree umană fără precedent a umplut ieri în mod paşnic străzile franceze. Intr-o ţară şi mai ales o capitală în alertă antiteroristă maximă, a reuni practic 4 milioane de oameni – din care două milioane numai la Paris – e ceva nemainîntâlnit, e ceva istoric.

Lacrimi, zâmbete, cântece presărate cu momente de tăcere, sloganuri, etichete, desene, pancarte, caricaturi în mare parte cu referire la victimele de la revista satirică Charlie Hebdo. « JeSuisCharlie » a devenit în câteva zile cuvântul de ordine, nu numai al reţelelor de socializare.

Printre cele 17 victime de la recentele atentate din Paris se numărău şi politişti, şi evrei şi musulmani. « JeSuisPolicier », « JeSuisAhmet » sau « JeSuisJuif » - « sunt poliţist », « sunt Ahmet » sau « sunt evreu » erau deci alte sloganuri auzite şi văzute – l-am auzit inclusiv pe un celebru imam francez afirmând « Sunt evreu » semn că în astfel de momente nicio barieră ideologică sau confesională nu mai rezistă.

Redacţia de la Charlie Hebdo - sau ce a mai rămas din ea – era în fruntea cortegiului parizian. Imediat în spate delegaţia « oficială », preşedintele François Hollande şi cei aproape 50 de şefi de stat şi de guvern veniţi din Europa în mare parte – printre ei şi preşedintele român Klaus Iohannis - dar şi din Africa sau Orientul apropiat precum premierul israelian Beniamin Netaniahu şi preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas. După ce toţi au păstrat un moment de reculegere, oaspetele francez avea să constate că « Toată lumea este astăzi Charlie. Franţa este capitala lumii ». Ocazie cu care s-a intonat şi imnul naţional de către mulţimea de manfestanţi.

« Prin atacul contra lui Charlie s-a pus în pericol libertatea de expresie, toleranţa dar şi laicitatea » îmi spune un prim interlocutor găsit blocat într-o cafenea de pe parcursul marşului. Colega lui de masă îmi zie că ea « a crescut cu un tată care a legănat-o cu Charlie Hebdo. Ziariştii revistei au fost singurii care aveau curajul să zică anumite lucruri şi care ne obligau să ne punem capul la contribuţie şi totodată ne făceau să râdem ». Când ies din cafenea mulţimea tocmai aplauda zecile de care de poliţie care treceau prin faţă, moment rar întâlnit într-un oraş ca Parisul.

« Insurecţia republicană » sau « magia republicană » cum au descris unii comentatori evenimentele de ieri, a atras şi mulţi străini anonimi : germani, români dar şi belgieni. Unul dintre ei îmi spune ce-i plăcea la echipa de la Charlie Hebdo« O echipă de jurnalişti foarte inimoşi cu o dragoste profundă pentru societate. Săptămână de săptămână se indignau de orice nedreptate dijn societate. In afara Franţei, în străinàtate, erau celebre mai ales caricaturiile lui Charlie Hebdo dar din păcate nu şi echipa sublimă care semna articolele ».

Copii mulţi, foarte mulţi pe bulevardele capitalei franceze. Ce au venit să facă acolo, de ce îşi însoţeau părinţii ? Ce ştiu despre revistă ? Răspunsul este clar, aproape învăţat pe dinafară : « Am venit să sprijinim libertatea şi pe Charlie pentru că era cunoscut şi a fost ucis pentru că făcea caricaturi, pentru că ţinea un creion în mână. Nu e bine ce au făcut teroriştii nici împotriva magazinului evreiesc ».

Si pentru că a venit vorba de evrei, numeroasele asociaţii evreieşti din Franţa, încadrate de impresionante forţe de securitate, erau reprezentate şi ele în prima linie. « Comunitatea evreiească este foarte şocată, îi este teamă şi nu se mai simte în siguranţă. Sunt tot mai multe atacuri contra comunităţii evreieşti, se tot adună, lucru care ne face pe toţi să vrem să plecăm în Israel ».

In cursul serii la cea mai mare sinagogă din Paris a avut loc o emoţionantă ceremonie ecumenică – deci nu doar pentru cele 4 victime evreieşti de vineri ci şi pentru ceilalţi 13 morţi printre care se numără şi doi musulmani. In memoria fiecăruia s-a aprins câte o lumânare în prezenţa preşedintelui François Hollande şi a premierului Benianmin Netaniahu. Acesta din urmă a ţinut să salute apoi într-un discurs adresat evreilor din Franţa « poziţia foarte fermă a responsabililor francezi contra antisemitismului şi a terorismului ».

 

 

 

Manifestatie istoricà la Paris în memoria victimelor atentatelor