Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Francezii schizofrenici în chestiunea libertăṭii de expresie?

liberte_expression.jpg

Manifestatie la Sorbona (foto letemps.ch)

In timp ce mai multe ṭări musulmane – precum Nigerul ṣi Pakistanul - sunt confruntate cu manifestaṭii anti-franceze din cauza publicării în revista Charlie Hebdo a unor noi caricaturi cu profetul Mahomed, 42 la sută dintre francezi afirmă că « trebuie evitate caricaturile cu Mahomed ». O poziṭie ciudată dacă ṭinem seama de mobilizarea de duminica trecută:

Le Journal du Dimanche care a publicat acest sondaj de opinie se întreabă dacă francezii nu sunt oare schizofrenici. După ce duminica trecută au ieṣit cu milioanele pe străzile Franṭei ṣi în particular la Paris ca să apere libertatea de expresie ṣi de caricatură, o săptămână mai târziu 50 de procente dintre francezi se declară favorabili unei limitări a libertăṭii de expresie pe internet ṣi 49 la sută contra unei astfel de măsuri !

Dacă 57 la sută dintre francezi sunt de părere că « nu trebuie ṭinut cont de reacṭiile indignate ale musulmanilor după publicarea caricaturilor cu Mahomed » ṣi că « trebuie să se publice mai departe astfel de desene », 42 la sută dintre cei interogaṭi spun dimpotrivă că « ar trebui să se ṭină cont de reacṭii ṣi să se evite pe viitor publicarea acestui tip de caricaturi ». De frică sau din respect ? se întreabă unii observatori.

Un alt sondaj de opinie comandat de Le Parisien aratà că 76 de procente dintre francezi se declară favorabili « instaurării unor măsuri de excepṭie » ca să li se asigure securitatea « chiar ṣi cu riscul de a le limita libertăṭile ».

Pentru ṣeful statului francez, chestiunea libertăṭii de expresie este clară. François Hollande a repetat în week-end că « Franṭa are principii ṣi valori iar printre aceste valori se numără libertatea de expresie ».

 
Francezii schizofrenici în chestiunea libertăṭii de expresie ?