Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eroul de la magazinul cuşer din Paris devine francez

franccois_guillot_afp.jpeg

Lassana Bathily, eroul de la magazinul cuşer (foto: François Guillot, AFP)

Lassana Bathily îşi vede visul împlinit cu ochii. Angajatul malian de la magazinul cuşer din Paris atacat pe 9 ianuarie de un islamist care a ucis patru persoane primeşte marţi cetăţenia franceză. Ceremonia va fi prezidată de ministrul francez de Interne.

Autorităţile de la Paris au decis să-i acorde cetăţenia franceză lui Lassana Bathily pentru « acte curajoase » comise în timpul atacului de la magazinul cuşer. In momentul în care teroristul Amédy Coulibaly a intrat în magazin şi a făcut primele victime, angajatul malian era la subsol ca să stocheze marfă în camerele frigorifice. Acolo va ascunde un grup de circa 10-15 oameni. Pe o parte din ei îi va închide în camera de congelare nu înainte de a opri aparatul. Ostatecii au stat mai bine de 5 ore acolo înainte de asaltul poliţiei.

« Nu am ascuns evrei, am ascuns fiinţe umane » avea să spună ulterior acest tânăr musulman practicant. « Sunt foarte mulţumit că voi deveni francez. François Hollande îmi promisese că va interveni pentru mine şi iată că s-a ţinut de cuvânt. « Dacă nu eşti francez nu vei putea să faci anumite lucruri. Dacă eşti francez poţi face însă tot ce vrei » mi-a spus preşedintele. Visam să devin francez, iată că visul mi s-a împlinit » afirma zilele trecute la microfonul RFI Lassana Bathily.

Intrat ilegal în Franta în 2006, tânărul de 24 de ani depusese cererea de naturalizare franceză în iulie anul trecut. De patru ani lucra la magazinul cuşer alături de angajaţi evrei şi de alţi musulmani ca şi el.

 
Eroul de la magazinul cuşer din Paris devine francez