Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina: confuzie pe teren, discuţii mediate de Franţa şi Germania la Berlin

Pe fondul şocului mediatic planetar provocat de atentatele islamiste din Franţa, criza din Ucraina a fost eclipsatǎ, deşi situaţia din estul acestei ţǎri continuǎ sǎ se agraveze. Miercuri 21 ianuarie Berlinul va gǎzdui o nouǎ tentativǎ de relansare a negocierilor de pace, cu participarea miniştrilor de externe german, francez, rus şi ucrainean. Potrivit Agenţiei France Presse, Rusia şi Ucraina au cerut organizarea acestei întîlniri.
 

Atît Moscova cît şi Kievul îşi exprimǎ neliniştea în legǎturǎ cu reluarea bombardamentelor şi a unor operaţiuni terestre în estul Ucrainei, dar cele douǎ capitale au o lecturǎ diferitǎ a evenimentelor de pe teren. Kievul a acuzat Moscova cǎ ar fi trimis un nou contingent de 700 de soldaţi, precum şi material militar în estul Ucrainei. Moscova a respins însǎ, într-un stil care devine rutinǎ, aceastǎ acuzaţie.

Pe teren situaţia rǎmîne destul de confuzǎ, iar singura certitudine este cǎ nici un acord de încetare a focului nu dureazǎ. Potrivit comentatorilor de la ziarul Libération, armata ucranieanǎ ar fi lansat o serie de operaţiuni pentru a-i împiedica pe rebeli sǎ cîştige pas cu pas noi porţiuni de teren. Strategia de ansamblu a Kievului este însǎ consideratǎ de cotidianul francez drept "riscantǎ". De notat cǎ autoritǎţile ucrainene au procedat la un al treilea val de mobilizǎri. 50 000 de oameni vor fi chemaţi sub arme timp de 90 de zile, ceea ce nu înseamnǎ însǎ cǎ vor fi trimişi pe front, probabil cǎ ei vor fi doar pregǎtiţi pentru eventuale operaţiuni.
Sunt, oare, noile gesticulaţii militare, de o parte şi de alta, preludiul unor noi discuţii de pace? Si acest aspect este analizat de presa francezǎ, în ideea cǎ atît autoritǎţile de la Kiev cît şi rebelii sperǎ sǎ se poatǎ prezenta la viitoarele negocieri, cerute de toatǎ lumea de altfel, în poziţii de forţǎ.

Moscova mai acuzǎ Kievul cǎ a lansat "povocǎri" pe teren numai pentru ca preşedintele Petro Poroşenko, care va participa în zilele urmǎtoare la Forumul economic de la Davos, sǎ poatǎ capta simpatia Occidentului. 

Dar Moscova a mai adoptat o atitudine în contextul acestui conflict, şi anume aceea de arbritru. Mai precis, Vladimir Putin refuzǎ sǎ fie considerat parte implicatǎ în conflict şi arboreazǎ numai statului de arbitru. Dar condiţiile sale pentru a impune pacea sunt clare: el vrea ca rebelii sǎ beneficieze de o amnistie totalǎ, garanţii cǎ Ucraina nu va intra niciodatǎ în NATO precum şi un culoar terestru spre regiunea anexatǎ, Crimeea.