Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spectaculoasǎ creştere a popularitǎţii executivului francez dupǎ atentate

In contextul crizei provocatǎ de atentatele teroriste din Franţa, propularitatea preşedintelui François Hollande şi a primului ministru Manuel Valls a crescut în sondaje. Francezii considerǎ cǎ executivul a reacţionat bine în acest context şi cǎ a adoptat atitudinea republicanǎ care se impunea.

Popularitatea preşedintelui francez a crescut, în douǎ sǎptǎmîni, într-un ritm record, scrie Agenţia France Presse. Dacǎ înainte de atentatele comise între 7 şi 9 ianuarie sondajele erau catastrofale pentru François Hollande, acum 40 la sutǎ dintre francezi sunt încrezǎtori în calitǎţile sale de şef al statului. Iar cota de popularitate a lui Manuel Valls a urcat şi mai mult, întrucît 60 la sutǎ dintre francezi au acum o pǎrere favorabilǎ despre el.

Institutul de sondaje care publicǎ aceste cifre mai aratǎ cǎ un astfel de "salt" în cariera unui om politic nu s-a mai înregistrat din 1991 cînd preşedintele de atunci, socialistul François Mitterrand, a cîştigat 19 puncte în sondaje în contextul primului rǎzboi din Golf.

Inainte de atentate doar 14 la sutǎ dintre francezi doreau ca François Hollande sǎ se prezinte la alegerile prezidenţiale din 2017. Acum 23 la sutǎ dintre francezi considerǎ cǎ el meritǎ sǎ se anagajeze într-o nouǎ cursǎ prezidenţialǎ.

Politologul Thomas Guénolé declarǎ urmǎtoarele pentru Agenţia France Presse: "Înainte de atentate François Hollande nu era respectat în calitate de preşedinte, nici mǎcar în propria sa tabǎrǎ politicǎ. Unii chiar se întrebau dacǎ îşi va termina mandatul. Acum însǎ s-a terminat cu denigrarea preşedintelui".

Chiar şi principalul cotidian de opoziţie Le Figaro considerǎ cǎ şeful statului are o nouǎ şansǎ în acest context, inclusiv aceea de a se poziţiona pentru viitoarele prezidenţiale. Deşi, avertizeazǎ dreapta, în perspectiva anului 2017 el va fi evaluat de populaţie în funcţie de rezultatele economice ale politicii sale.

Agenţia France Presse îl citeazǎ şi pe un alt lider al dreptei, Eric Woerth, care spune cǎ "popularitatea în creştere a lui François Hollande nu are nimic concret la bazǎ, numai vid". El recunoaşte însǎ cǎ, la rîndul sǎu, a apreciat gestiunea prezidenţialǎ a acestei crize.