Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oraşul Lyon - gazdǎ a unui "Davos al gastronomiei"

432-b2poulets.jpg

Paul Bocuse, credit foto: rfi.fr

In acelaşi timp cu Forumul economic de la Dovos din Elveţia, are loc în oraşul Lyon din Franţa un Salon internaţional al alimentaţiei şi al organizǎrii de recepţii. Aceastǎ a doua manifestare este de fapt un "Davos al gastronomiei" unde sunt aşteptaţi în jur de 200 000 de profesionişti care lucreazǎ în hoteluri, restaurante precum şi în diverse sectoare legate de alimentaţie.

Sîmbǎtǎ 24 ianuarie, cînd va începe acest "forum internaţional al gastronomiei şi al gustului", în jur de 10 000 de persoane vor fi invitate la Lyon sǎ guste gratuit o supǎ pregǎtitǎ de un mare maestru bucǎtar, Paul Bocuse, cǎruia presa de specialitate i-a conferit titulatura de "papǎ al gastronomiei". Dupǎ toate aparenţele el va fi capabil sǎ pregǎteascǎ douǎ tone de supǎ fǎrǎ sǎ atenueze calitatea doritǎ… Manifestarea va fi inauguratǎ de ministrul francez de externe, Laurent Fabius, iniţiatorul a ceea ce unii numesc "diplomaţia gastronomicǎ". Ceea ce nu trebuie sǎ ne surprindǎ, Franţa rǎmîne încǎ "o mare putere" în tot ce ţine de tradiţie culinarǎ şi de arta de a servi masa, iar sectorul sǎu agricol este unul dintre cele mai importante din lume.

Revin însǎ la Paul Bocuse, astǎzi în vîrstǎ de 89 de ani, care a iniţiat cu 32 de ani în urmǎ acest Salon de la Lyon. Iar din 2013, în contextul manifestǎrii, se ţine şi un "summit al bucǎtǎriei mondiale". Anul acesta 155 de mari maeştri bucǎtari şi-au dat întîlnire la Lyon. Cele mai celebre nume de pe planetǎ în materie de creativitate şi artǎ culinarǎ vor participa luni 26 ianuarie la un dineu în jurul lui Paul Bocuse, dineu gǎduit de primǎria oraşului Lyon.

Printre momentele care se anunţǎ în acelaşi timp spectaculaose şi pline de promisiuni pentru papilele gustative, în cursul celor cinci zile cît va dura acest "Davos al gastronomiei", se numǎrǎ amenajarea unui gigantic bufet, lung de 1700 de metri, în… interiorul unui tunel rutier din oraş. Cele zece mii de persoane aşteptate cu aceastǎ ocazie vor descoperi, printre altele, "cel mai lung platou cu brînzeturi din lume", şi vor asista la demonstraţii de talent şi virtuozitate culinarǎ oferite de numeroşii aşi ai bucǎtǎriei prezenţi la salon.

Pe toatǎ durata Salonului se vor desfǎşura 19 concursuri culinare, gǎzduite de mai multe cafenele şi restaurante din Lyon. Premiul cel mai prestigios cu care poate pleca un maestru bucǎtar de la acest Salon este "Bocuse d’Or", dupǎ numele celui care a iniţiat manifestarea. Marţi 27 şi miercuri 28 ianuarie, 24 de finalişti internaţionali se vor înfrunta într-o ambianţǎ demnǎ de un stadion, încercînd fiecare sǎ gǎteascǎ cît mai bine o bibilicǎ de fermǎ şi un pǎstrǎv provenind din lacurile Munţilor Pirinei.

De notat şi un alt concurs, "Cupa mondialǎ a patiseriei" la care participǎ 21 de echipe internaţionale. Fiecare echipǎ este formatǎ din  trei oameni: un expert în ciocolatǎ, un expert în îngheţatǎ şi un expert în prǎjituri. Ei vor încerca sǎ propunǎ deserturi cît mai apetisante şi se vor întrece şi în domeniul sculpturii, mai precis fiecare echipǎ va trebui sǎ creeze o sculpturǎ în zahǎr, alta în ciocolatǎ şi alta în gheaţǎ.  

Nu întîmplǎtor i se spune deci, acestui salon "Davosul gastronomiei", dacǎ mai ţinem cont cǎ în total 20 000 de bucǎtari din 125 de ţǎri, precum şi alţi 23 000 de exeperţi, vor fi prezenţi la Lyon. Forumul mai înseamnǎ 2200 de expozanţi, dintre care 570 din strǎinǎtate.

Intr-o notǎ mai gravǎ, la diferitele colocvii vor fi dezbǎtute subiecte legate de influenţa alimentaţiei asupra sǎnǎtǎţii şi de problemele industriei alimentare în general. Dupǎ cum citim într-o depeşǎ a Agenţiei France Presse, oraşul Lyon s-a autopraclamat "capitalǎ mondialǎ a gustului şi a gastronomiei". Pentru perioada acestui Salon oraşul îşi meritǎ în orice caz acest titlu.