Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Care este ponderea reală a islamului în Franţa ?

islam.jpg

Foto: Jean-Sébastien Evrard, AFP

Atentatele care au îndoliat Parisul acum două săptămâni au ridicat din nou chestiunea islamului din Franţa. Câţi musulmani există în Hexagon ? Dar moschei ? Ziarul Le Monde a decis să ancheteze pentru a pune capăt cifrelor de multe ori exagerate care circulă pe această temă.

Câţi musulmani există în Franţa ? Potrivit unui sondaj de opinie realizat anul trecut în mai multe ţări europene, francezii – ca şi britanicii – au tendinţa să supraestimeze numărul acestora. Opinia publică evocă un procent de 23 la sută din totalul populaţiei, adică faptul că practic un francez din patru ar fi musulman. Ori răspunsul bun este doar 8 procente.

Le Monde, ziarul care rectifică deci estimarea « populară », recunoaşte totuşi că cifra reală e greu de precizat, în primul rând pentru că legea franceză interzice recenzarea populaţiei în funcţie de religie. Un alt sondaj de opinie efectuat în 2008 arăta că fidelii musulmani sunt 2,8 milioane comparativ cu cele 11,5 milioane de catolici. E vorba însă de un eşantion de oameni între 18 şi 50 de ani. Minorii şi seniorii sunt deci excluşi din calcul…

Extrapolând aceste cifre la întreaga populaţie a Franţei, un cercetător a ajuns la concluzia că persoanele care ar fi « musulmane » în Hexagon sunt undeva între 3,9 şi 4,1 milioane.

In fine o altă cifră, vehiculată cel mai des, evaluează între 4 şi 5 milioane numărul musulmanilor din Franţa. Cifra provine de la ministerul de interne şi se bazează pe originea geografică a populaţiilor. Cu alte cuvinte sub apelaţiunea « de cultură musulmană » pot fi înglobate persoane care sunt sau nu practicante ale religiei. Problema este că de aici se naşte o confuzie majoră. Poţi fi de exemplu de origine magrebină fără să fi de confesiune musulmană.

Nu-i mai puţin adevărat, cum notează dealtfel ziarul de seară, că de trei decenii încoace dinamica este favorabilă musulmanilor. Numărul fidelilor creşte în timp ce cel al catolicilor înregistrează o tendinţă opusă, adică scade.

Le Monde face apoi diferenţa între cei care se declară credincioşi şi cei care chiar practică religia. Ca şi în rândul celor care se declară catolici dar doar o parte dintre ei merg săptămânal la biserică, la fel şi la musulmani, doar o minoritate dintre ei se roagă zilnic sau merg săptămânal la moschee sau respectă regulile religiei. Astfel, potrivit unui sondaj IFOP realizat în 2011, o treime dintre cei care se declară « musulmani » recunosc că beau alcool, practică interzisă de islam.

O altă cifră estimativă – deci neclară – se referă la numărul de moschei din Franţa. Ministerul de interne – şi al cultelor – a recenzat în 2012 circa 2500 de lăcaşuri de cult musulmane. Un lăcaş de cult nu este însă neapărat o moschee. In cazul de faţă, musulmanii francezii se roagă de cele mai multe ori în nişte săli discrete chiar dacă de un deceniu şi jumătate numărul de moschei în construcţie a crescut vizibil. In 2009 nu existau însă decât 64 de moschei dotate cu minaret în toată Franţa. Tară în care există 40 de mii de biserici. Cu alte cuvinte acolo unde o moschee revine la 1200 de practicanţi ai islamului, catolicii beneficiază de o biserică pentru 275 de fideli.

In fine Le Monde pune întrebarea « câţi musulmani radicali există în Franţa ? ». In 2012 un sociolog specialist al chestiunii îşi baza calculul pe datele serviciilor de informaţii şi ajungea la evaluarea între 12 şi 15 mii de salafişti în Hexagon. O cifră care ar corespunde deci cu un salafist – musulman adept al unui islam riguros – pentru 200 de practicanţi « normali » musulmani. Si aici însă cifra totală trebuie relativizată. A fi salafist nu înseamnă neapărat a fi jihadist sau adept al violenţei ca mod de acţiune. Actualmente ministerul de interne evaluează numărul celor implicaţi cu adevărat în filiere jihadiste la circa 2000 de persoane, adicà 0,075 la sută din numărul persoanelor care practică islamul.

 
Care este ponderea reală a islamului în Franţa ?