Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sportul feminin, vedetă în Franţa

In Franţa are loc sâmbătă a doua ediţie a celor “24 de ore ale sportului feminin”. Ocazie cu care la Paris şi în provincie sunt organizate o serie de manifestări sportive susţinute de marile canale de radio şi televiziune.

Evenimentul urmăreşte să contribuie la ameliorarea vizibilităţii sportivelor în mass-media. Trebuie spus că în 2012 competiţiile sportive nu reprezentau decât 7 la sută din totalul orelor de retransmisii sportive din Franţa. Anul trecut, graţie primei ediţii a celor « 24 de ore ale sportului feminin », marile canale de radio şi televiziune şi-au ameliorat performanţele, mai exact şi-au dublat cota de retransmisii, atingând 15 procente din totalul orelor de competiţii vizibile pe micul ecran. Eurosport a creat chiar de atunci o emisiune săptămânală consacrată exclusiv sportului feminin. « Marjele de progresie sunt deci importante ca să nu spunem gigantice » sublinia Pascale Boistard, secretara de stat pentru Drepturile femeii.

La această a doua ediţie, Consiliul superior al audiovizualului a incitat mai multe canale de radio şi televiziune să scoată în faţă sportul feminin : portrete de sportive, clipuri, competiţii sunt difuzate aşadar în această zi de sâmbătă. Mai multe canale de televiziune vor afişa de asemenea logo-ul evenimentului iar la Paris şi în provincie vor avea loc diverse competiţii sportive dotate cu recompense pentru cele şi cei care se implică cel mai mult în promovarea sportului feminin.

Fotbaliste, campioane de basket dar şi unul de jiu-jitsu, actuale sau foste mari sportive şi sportivi – toată lumea sportului feminin şi nu numai este mobilizată cu această ocazie. O serie de federaţii, ligi sau cluburi profesioniste au decis şi ele să contribuie la o mai mare vizibilitate şi reprezentare a sportului feminin.

Franţa ocupă un loc de frunte în acest domeniu al sportului feminin. Potrivit unui recent sondaj, circa 50 la sută dintre franţuzoaice practică o activitate sportivă – media europeană este de 37 de procente. Intre 1967 şi astăzi, numărul celor înscrise în diverse cluburi sportive a trecut de la 500 de mii la 6 milioane ! Contrar unei ideei preconcepute, femeilor le place deci sportul. Ca şi în alte ţări însă, şi aici în Franţa multă vreme ele nu au putut practica oficial anumite discipline. Recunoaşterea fotbalului feminin datează de abia din anii ’70 iar rugbyul nu şi-a deschis porţile oficial fetelor decât în 1980. Recunoaşterea profesionalismului femeilor a întârziat chiar şi în sânul redacţiilor, în particular a celor sportive. Foarte puţine femei ocupă posturi importante în diversele radiouri şi televiziuni consacrate sportului şi şi mai puţine sunt audibile la radio sau vizibile pe micul ecran comentând diverse competiţii sportive. O mediatizare mai mare a atletelor ar putea permite poate atingerea obiectivului fixat de Comitetul internaţional olimpic, acela ca în 2020 să existe o paritate perfectă între atleti şi atlete.

 
Sportul feminin, vedetă în Franţa