Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande în premieră la Davos

François Hollande este astăzi pentru prima dată la Forumul economic de la Davos. Ocazie cu care preşedintele Franţei lanseazà un apel firmelor din lumea întreagă şi lumii finanţelor ca să aducă un răspuns global ameninţărilor teroriste dar şi climatice.

Iniţial François Hollande nu trebuia să vorbească la Davos decât despre climă Parisul urmând să găzduiască la sfârşitul acestui an o conferinţă mondială pe această temă. Atentatele de acum două săptămâni care au îndoliat Parisul l-au obligat însă pe liderul francez să-şi revadă discursul. In opinia preşedintelui, giganţii economiei mondiale reuniţi în selecta staţiune montană elveţiană au tot interesul să prospere într-o lume lipsită de conflicte. Totodată însă dezvoltarea durabilă nu le poate oferi decât noi oportunităţi tehnologice şi o creştere economică garantată.

In decembrie la Paris, Franţa îşi doreşte găsirea unui acord global şi constrângător în domeniul protecţiei climei. Lumea finanţei, « inamicul » lui Hollande în timpul campaniei din 2012, s-a transformat astăzi într-un aliat indispensabil pentru a alimenta fondul verde al Natiunilor unite destinat să combată încălzirea climaterică în ţările sărace şi emergente.

Rămâne de văzut cum va fi primit discursul prezidenţial francez de cei circa două mii de responsabili ai marilor firme reuniţi la Davos. 20 dintre ei vor avea ocazia să cineze apoi cu preşedintele francez care nu va rata ocazia pentru a le explica încă o dată că reformele pe care le-a iniţiat în Franţa nu fac decât ca ţara să fie şi mai atrăgătoare pentru investitori.