
Special Paris
François Hollande în poziţia de "arbitru" între Grecia şi Germania
index.jpg

Duminicǎ 25 ianuarie, dupǎ ce au fost anunţate rezultatele legislativelor din Grecia, François Hollande a fost unul dintre primii lideri occidentali care au salutat victoria alianţei Syriza. Luni 26 ianuarie, tot François Hollande a fost unul dintre primii lideri occidentali care s-a întreţinut prin telefon cu Alexis Tsipras invitîndu-l sǎ efectueze cît mai repede o vizitǎ la Paris. Aceste gesturi nu au trecut neobservate şi reprezintǎ tot atîtea mesaje. Presa francezǎ le-a descifrat de altfel imediat, atît cea de dreapta cît şi cea de stînga. "François Hollande viseazǎ sǎ devinǎ un intermediar european" scrie Le Figaro. "François Hollande încearcǎ sǎ se poziţioneze ca pivot al dialogului dintre Grecia şi Germania", scrie Libération.
In mod indirect succesul extremei stîngi la alegerile din Grecia îi consolideazǎ preşedintelui francez statura europeanǎ. Nu este el cel care, de la bun început, de la instalarea sa la palatul Elysée cu trei ani în urmǎ, a spus fǎrǎ încetare cǎ politica de austeritate nu poate fi singurul model european şi cǎ aceastǎ dogmǎ economicǎ riscǎ sǎ provoace consecinţe sociale greu de evaluat? Nu este François Hollande principalul lider european care cere "reorientarea politicii" europene pe mai multe planuri, într-o logicǎ de confruntare politicoasǎ cu cancelara germanǎ Angela Merkel?
Pentru François Hollande, dar şi pentru social-democraţii europeni care doresc reorientarea Uniunii Europene, Alexis Tsipras este un aliat strategic. Mai rǎmîne însǎ ca reorientarea sǎ fie negociatǎ într-un spirit pozitiv şi calm, iar la masa acestor negociri în mod sigur François Hollande va fi instalat între doamna Angela Merkel şi Alexis Tsipras. Comentatorii avizaţi spun cǎ François Hollande este omul ideal pentru aceastǎ muncǎ de sintezǎ, dintotdeauna aceasta a fost de fapt specialitatea lui. O artǎ pe care şi-a exersat-o ca lider al partidului socialist, consideratǎ multǎ vreme ca principala sa slǎbiciune dar care în noile condiţii poate deveni principala sa calitate.