Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manuel Valls în China: diplomaţie, comerţ, ecologie

1096309931.jpeg

credit foto: rfi.fr

Primul ministru francez Manuel Valls efectueazǎ o vizitǎ în China, însoţit de aproximativ 50 de mari patroni. O deplasare pusǎ sub semnul economiei şi al comerţului, dar şi al viitoarelor negocieri pe tema climatului pe care le va gǎzdui Parisul la sfîrşitul acestui an.
 

Agenţia France Presse observǎ cǎ aceasta va fi cea mai lungǎ deplasare în strǎinǎtate a lui Manuel Valls de cînd a fost desemnat prim ministru. Trei zile petrecute în China, de joi pînǎ sîmbǎtǎ, iatǎ un gest cu o anumitǎ semnificaţie. Franţa ţine sǎ-şi onoreze un partener comercial important, cǎruia nu-i plac vizitele scurte. Deviza chinezilor, nescrisǎ, este aceasta: dacǎ vreţi sǎ ne daţi o dovadǎ de respect, atunci oferiţi-ne timp. Pe de altǎ parte, vizita lui Valls marcheazǎ încheierea unei serii de manifestǎri pusǎ sub semnul trecerii a 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Franţa şi China.

Cum în ultima perioadǎ popularitatea primului ministru francez a crescut vertiginios, datoritǎ modului în care a gestionat criza atentatelor, Manuel Valls îşi forjeazǎ cu ocazia acesti vizite şi statura internaţionalǎ. Pentru cǎ nu se ştie cine va fi candidatul stîngii la prezidenţialele din Franţa din 2017…

"China va avea un rol important de jucat în succesul conferinţei internaţionale asupra climatului care se va ţine în decembrie la Paris", a declarat Manuel Valls într-un interviu acordat agenţiei de presǎ China Nouǎ. Tot el a mai sublinian cǎ Franţa rǎmîne deschisǎ pentru investitorii, studenţii şi turiştii francezi. Mai precis, universitǎţile franceze sunt dispuse sǎ primeascǎ anual 50 000 de studenţi chinezi, iar pînǎ în 2020 Franţa sperǎ ca numǎrul turiştilor chinezei sǎ ajungǎ la 5 milioane anual.

Pe agenda vizitei figureazǎ, pe lîngǎ etape comerciale şi discuţii cu liderii chinezi, şi puţin turism la Cetatea Interzisǎ de la Beijing, iar sîmbǎtǎ Manuel Valls se va deplasa la Shanghai, plǎmînul economic al Chinei.