Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Omagii numeroase lui Charlie Hebdo la Festivalul benzii desenate de la Angoulême

La Angoulême în sud-vestul Frantei s-a deschis tradiţionalul Festival internaţional al benzii desenate. Această a 42-a ediţie survine doar trei săptămâni după ucigătoarele atentate de la Paris. Cum era de aşteptat omagiile aduse caricaturiştilor de la revista satirică Charlie Hebdo sunt numeroase. La fel de previzibile erau şi măsurile de securitate sporite în jurul manifestaţiei care durează până duminică.

Anul trecut peste 200 de mii de vizitatori veniseră pe aleeile festivalului de la Angoulême. Fără îndoială că această ediţie va bate recordul mai ales că în principala sală a manifestaţiei se va produce în direct Catherine Meurisse. E vorba de una dintre desenatoarele de la Charlie Hebdo, scăpată ca prin minune de atacul jihadiştilor care făcuse, vă reamintim, 12 morţi printre care 5 dintre cei mai mari caricaturişti francezi.

Dealtfel mai multe evenimente vor aduce omagii desenatorilor asasinaţi – Cabu, Wolinski, Charb, Tignous şi Honoré. Pentru Nicolas Finet, unul dintre programatorii de la Angoulême, era absolut normal să fie asa. « Am fost toţi marcaţi de drama de la Charlie Hebdo. Am pierdut oameni pe care îi cunoşteam foarte bine – Wolinski a câştigat în trecut un mare premiu aici, pe Cabu îl cunoşteam foarte bine, pe Tignous la fel de mai bine de 30 de ani. Am fost deci atinşi direct şi cred că a crea ceva special în amintirea lui Charlie era o necesitate democratică » spune Nicolas Finet.

Delegatul general al festivalului de la Angoulême povesteşte de partea sa că « după drama din 7 ianuarie practic a fost nevoit să construiască un al doilea festival fără să-l ignore însă pe primul. In plus, cu o dublă preocupare : aceea de a nu fi acuzat că recuperează un eveniment tragic dar totodată răspunzând şi unei aşteptări legitime din partea publicului ».

Un mare premiu este atribuit la această ediţie reviseti Charlie Hebdo iar în week-end se va decerna un nou « Premiu Charlie pentru libertatea de exprimare » desenatorilor dispăruţi. In viitor el va fi atribuit autorilor care se luptă pentru libertatea de exprimare. Nu în ultimul rând o mare expoziţie va fi consacrată revistei satirice, de la geneza sa în anii ’70 până la ultimul număr, cel zis al « supravieţuitorilor » tipărit în 7 milioane de exemplare, un record absolut nu doar pentru Franţa.

Cotidianul Libération – cel care i-a găzduit o vreme în localurile sale pe supravieţuitori ca să realizeze numărul post-atentat – şi care în fiecare an publică în ziua deschiderii festivalului un număr ilustrat doar cu desene, a ieşit de această dată pe piaţă cu un nou număr special sub întrebarea « Unde sunt urmaşii ? ». Ocazie cu care ziarul de stânga aminteşte că dacă în secolul 19 satira şi caricatura erau omniprezente în presă – în lipsă de fotografii – astăzi ele practic au dispărut din ziare pentru a se exprima pe alte canale. In 2013 existau astfel doar 77 de legitimaţii de presă atribuite unor desenatori – dintr-un total de aproape 37 de mii. In proporţie de 90 la sută e vorba de bărbaţi cu o medie de vârstă de 53 de ani când printre ceilalţi ziarişti francezi ea e de doar 44 de ani. Caricatura de presă dispare aşadar treptat pentru a fi înlocuită de ilustraţie. « De ce oare ? » se întreabă editorialistul de la Libération. « Pentru că corectitudinea politică se face tot mai simţită şi frânează verva desenatorilor. Dar şi pentru că redactorii sunt mai puţin curajoşi, confruntaţi cu noul conformism modern dar şi cu drepturile tot mai mari de care beneficiază anumite minorităţi în democraţiile occdientale. Acesta este paradoxul contemporan extrem de subtil care face că medalia utilă a egalităţii are şi un revers... ».

 
Omagii numeroase lui Charlie Hebdo la Festivalul benzii desenate de la Angoulême