Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Definiția proxenetismului, cheia procesului DSK

dsk.jpg

Definiția proxenetismului, cheia procesului DSK

Dominique Strauss-Kahn, fost ministru socialist francez, ex-director al FMI și favoritul sondajelor la prezidențialele din Franța din 2012, este judecat începând de astăzi la tribunalul din Lille în așa-numitul dosar « Carlton ». Împreună cu alți 13 acuzați, DSK este acuzat de proxenetism, un cap de acuzare pentru care, dacă este găsit vinovat, riscă până la zece ani închisoare și un milion și jumătate de euro amendă. Strauss-Kahn este bănuit că era principalul beneficiar și organizator al unor petreceri la care erau prezente și o serie de prostituate. Apărarea lui DSK recunoaște că acesta este adeptul libertinajului dar nu și al prostituatelor. În fapt, la procesul de la Lille, definiția controversată a proxenetismului se va pune cu insistență și ar putea stabili sentința.
 

 Potrivit legii franceze, proxenetismul este un delict care presupune că cel în cauză – DSK în cazul nostru – știa că femeile de care « profita » la diversele « petreceri fine » se prostituau, prestau servicii contra bani. Tot de proxenetism ești acuzat dacă ai « ajutat, asistat, protejat sau tras profit de pe urma unei persoane care se prostituează ». Oare Dominique Strauss-Kahn a făcut toate aceste lucruri ? Este întrebarea la care trebuie să răspundă tribunalul din Lille. Un alt articol de lege prevede cazuri care se pot asimila cu proxenetismul și anume « atunci când ai făcut pe intermediarul între două persoane din care una se prostituează și cealaltă exploatează sau plătește prostituarea altcuiva ».

Ancheta a demonstrat că au existat 17 petreceri – din care trei la New York și Washington – la care DSK a participat. Petreceri ale căror costuri totale se ridică undeva la o sută de mii de euro. Pentru judecătorii de instrucție – care l-au poreclit deja pe DSK « regele petrecerilor » - acesta nu putea ignora faptul că femeile care erau prezente la aceste serate « fine » nu erau de fapt prostituate, adică veneau plătite acolo. Aceași judecători estimează că « DSK era pivotul central » al seratelor, cu alte cuvinte, venirea sa într-un loc atrăgea automat prostituatele. De notat că faptul de a plăti chiar tu prestația nu intră neapărat în definirea juridică a proxenetismului. Cu alte cuvinte, poți fi vinovat de acest delict chiar dacă alții au plătit pentru tine ca să-ți facă plăcere.

Problema este că DSK spune că el nu știa acest lucru, ignora că femeile cu care a întreținut relații sexuale la aceste petreceri erau plătite. Și dezmințirea sa este confirmată și de ceilalți acuzați. Declarațiile lui Strauss-Kahn sunt însă în contradicție cu cele ale tinerelor femei cu care întreținea acesta raporturi. Apetitul și practicile sale sexuale « sunt ieșite din comun, era un adevărat màcel » se poate citi într-una din mărturii. Mărturii – unele foarte explicite și greu de reprodus în public – care ocupă două treimi din dosarul de instrucție. Alte femei – dintre care unele vor veni să depună mărturie la bara tribunalului – se întreabă « cum de DSK profita într-o singură seară uneori de opt femei când seara respectivă era una de swingeri ».

Independent de considerațiile morale pe care le-ar putea ridica anumite detalii despre practicile sexuale ale lui DSK, definiția proxenetismului va fi în centrul dezbaterilor de la Lille. Avocatul celui care se presupune că « aducea » fete la petrecerile lui Strauss-Kahn, e de părere că definiția, așa cum apare ea în codul penal, este depășită. « Are 25 de ani vechime și 25 de ani în societate noastră înseamnă enorm » afirmă respectivul.

Pentru moment apărarea lui DSK este inflexibilă, aceași de la bun început. Ex-directorul FMI spune că nu știa că femeiele erau plătite și credea că este invitat la serate libertine. Rămâne de văzut dacă tribunalul se va lăsa convins de această linie de apărare. Răspunsul peste cel puțin trei săptămâni când e prevăzut să se termine procesul de la Lille, zis al dosarului « Carlton » după numele hotelului de lux din oraș.

 
DSK în centrul unui proces pentru proxenetism