Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conservatorii francezi divizaţi din nou în privinţa atitudinii faţă de extrema dreaptă

fn_doubs.jpg

Marine Le Pen si Sophie Montel, candidata FN în departamentul Doubs (Foto AFP/Sébastien Bozon)

Duminică a avut loc în estul Franţei, în departamentul Doubs, o alegere legislativă parţială. In urma primului tur s-au calificat în finală candidata Frontului naţional – partidul extremei drepte – şi reprezentantul socialiştilor. Al treilea sosit – şi deci eliminat din finală – era candidatul conservatorilor din UMP. Un partid care şi-a dat răgaz până marţi ca să decidă dacă dă sau nu consemn de vot alegătorilor. Cu riscul deci de a provoca alegerea unui al treilea reprezentant de extremă dreaptă în parlamentul de la Paris. Care este dilema dreptei tradiţionale şi ce reacţii a provocat această ezitare?

UMP, partidul conservator, cel mai important din opoziţia de la Paris, şi-a dat răgaz 48 de ore ca să decidă dacă dă sau nu consemn de vot alegătorilor din a patra circumscripţie a departamentului Doubs. Cu alte cuvinte dacă îi va îndemna pe alegători să voteze cu socialistul pentru a bara calea extremistului de dreapta – strategie zisă a « frontului republican » - sau nu va da niciu consemn de vot cu riscul de a vedea astfel un nou deputat al Frontului naţional pe băncile parlamentului.

Capcana în care a intrat partidul conservator este una clasică iar alegerea pe care trebuie s-o facă partidul lui Nicolas Sarkozy este una eminamente politică. Chiar dacă biroul politic al mişcării îşi va anunţa decizia ofciial de abia marţi, surse citate de ziarul Le Monde şi radioul Europe 1 afirmă că ex-preşedintele a hotărât déjà ce se va anunţa şi anume că nu va lua nicio poziţie, adică nu se va ralia aşa-zisului « front republican ». In sine Sarkozy este astfel coerent cu el însuşi. Această strategie botezată în franceză « ni-ni » adică « nici cu unii nici cu alţii », în speţă nici cu socialiştii nici cu frontiştii, a aplicat-o din 2011 încoace, mai întâi el şi apoi succesorul său în fruntea UMP, Jean-François Copé.

Cum notează mai mulţi analisti, Sarkozy nu are în fapt de ales decât între două rele. Dacă le spune alegătorilor săi să voteze cu socialistul – adică cu un reprezentant al partidului lui François Hollande – ca să bareze calea Frontului National, atunci nu va face decât să alimenteze discursul FNului care dintotdeauna denunţă alianţa « UMPS » adică a dreptei cu stânga. Dacă în schimb partidul lui Sarkozy îşi lasă alegătorii sà facă ce vor – ceeace aparent se va întâmpla – atunci riscul este de a se vedea acuzat că favorizează ascensiunea unui nou deputat frontist.

Cum era de aşteptat, majoritatea socialistă de la Paris şi guvernul francez au realizat deîndată dilema în care se află UMP şi Nicolas Sarkozy şi au făcut presiune pentru a-i face să cheme la un front republcian. Cu un argument valabil, acela că socialiştii, de fiecare dată când au ieşit pe locul trei şi în finală era un frontist, şi-au chemat alegătorii să taie calea extremistului de dreapta adică să voteze cu candidatul conservator.

Intr-un lung editorial intitulat « Un avertisment pentru toţi republicanii » ziarul Le Monde e de părere că « socialiştii au înregistrat duminică o surpriză. Dejucând toate pronosticurile, candidatul lor a ajuns în finală. Asta nu înseamnà că a şi câştigat alegerea » avertizează comentatorul. Ca să câştige are nevoie şi de niste voturi de la dreapta. Candidatul acesteia a fost eliminat, « lucru care reprezintă un revers pentru Sarkozy care are dificultăţi în a-şi salva partidul la conducerea căruia a ajuns déjà de câteva luni. Decizia de a aplica strategia « ni-ni » va provoca noi tensiuni la UMP » e de părere Le Monde. « Uniunea naţională care se instaurase după atentatele din 7, 8 şi 9 ianuarie a murit demult. Frontul naţional, cu mari şanse de a câştiga până la urmă în Doubs şi de a avea deci un al treilea deputat, îşi confirmă înrădăcinarea în peisajul politic francez. In ajunul alegerilor departamentale din martie acest lucru reprezintă un avertisment serios pentru toţi republicanii » conchide ziarul de seară.

Un alt editoarialist de la radioul France Inter, constată de partea sa că « într-un context de tot mai mare absentesim, doar Frontul naţional reuşeşte să-şi păstreze cât de cât electoratul ». In opinia acestui ziarist, « alesul din Doubs nu va fi doar un ales local, el va reprezenta Franţa. De aceea dacà UMP nu le spune alegătorilor să voteze cu socialistul ar fi o greşeală politică, o măruntă tactică ce riscă să alimenteze şi mai mult sfidarea şi indiferenţa faţă de clasa politică tradiţională » afirmă editorialistul de la France Inter.

 
Conservatorii francezi divizaţi din nou în privinţa atitudinii faţă de extrema dreaptă