Situaţie dureroasă pentru francezii care trăiesc în locuinţe precare

La Paris s-a publicat al 20-lea raport anual al Fundaţiei Abbé Pierre privind situaţia celor care trăiesc în locuinţe precare. Sentinţa este fără drept de apel: toate politicile din acest domeniu au eşuat, lucru care nu face decât să înrăutăţească situaţia celor mai săraci dintre francezi.

In Franţa există 3,5 milioane de persoane care trăiesc în locuinţe precare sau nu au niciun acoperiş. Dintre acestea, 2,8 milioane de oameni trăiesc în condiţii « foarte dificile ». Situaţia multora se tot agravează şi dispozitivele de ajutoare sunt fie neadaptate fie saturate. In aceste condiţii Fundaţia Abbé Pierre constată că situaţia e « dureroasă » pentru cei prost cazaţi.

Revenind asupra politicii privind locuinţele sociale din ultimele două decenii, raportul anual al asociaţiei caritative notează că « criza loveşte în continuare foarte violent familiile şi lasă pe străzi tot mai mulţi oameni ». Cifrele atestă în mod clar aceste afirmaţii : aproape zece milioane de francezi sunt în situaţie de fragilitate când vine vorba de locuinţă şi dintre aceştia trei milioane şi jumătate trăiesc foarte prost. Asta înseamnà că fie nu au casă – adicà sunt homeleşi – fie dorm prin hoteluri, campinguri, apartamente insalubre sau adăposturi temporare.

« Si cu toate acestea numărul expulzărilor a crescut », mai scrie Fundatia Abbé Pierre. In 2013 s-au dat 120 de mii de decizii de expulzare pentru chirii neplătite. Cei fără nicio locuinţă s-au înmulţit şi ei exponenţial, plus 50 la sută într-un deceniu cu un total de peste 140 de mii de adulţi şi copii în această situaţie în Franţa. Profilurile acestor homeleşi s-au diversificat şi ele : pe lângă familii, apar pe străzi tot mai mulţi tineri, străini azilanţi şi bolnavi psihici. Ajutoarele sunt insuficiente : aproape două milioane de familii aşteaptă o locuinţă socială în contextul în care anual nu se dau decât 450 de mii de astfel de case.

In faţa acestui bilanţ deloc îmbucurător guvernul socialist de la Paris a anunţat că lansează un plan trienal pentru a implementa soluţii mai perene decât dormitul la hotel pentru cei mai săraci dintre francezi.

Explicaţia acestei situaţii dezatroase este că dispozitivele de ajutoare au fost calibrate pe starea ţării în 1990. « Ori de atunci am asistat la o creştere masivă a precarităţii » notează delegatul general al Fundaţiei. Cert de-a lungul anilor au fost adoptate diverse texte pentru a ameliora situaţia dar blocajele persistă. « Politicile pentru locuinţele sociale au fost frânate de austeritate, din cauza unor lobbyuri dar şi din raţiuni ideologice » mai spune asociaţia franceză. « Dacă la asta adăugăm că anul trecut, 2014, a fost unul « alb » pentru cei prost cazaţi – adică nu s-a făcut nimic pentru ei » cum spune Fundatia Abbé Pierre, atunci nu e de mirare că mai toţi specialiştii din domeniu nu mai speră nimic de la François Hollande. Un preşedinte care când era candidat la şefia statului, în 2012, promitea că va instaura un plan cincinal pentru a combate sărăcia.

 
Situaţie dureroasă pentru francezii care trăiesc în locuinţe precare