Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mobilizare diplomaticǎ a europenilor pentru soluţionarea crizei din estul Ucrainei

2012-08-23t175352z_277714819_gm1e88o058101_rtrmadp_3_germany_0.jpg

Angela Merkel si François Hollande, credit foto: rfi.fr

In contextul conferinţei de presǎ pe care preşedintele François Hollande a acordat-o joi 5 februarie la Palatul Elysée, a fost anunţatǎ o importantǎ iniţiativǎ franco-germanǎ pentru "prezervarea pǎcii" în Europa. Ea are loc în contextul în care se pune tot mai acut problema înarmǎrii trupelor ucrainene aflate în defensivǎ sub presiunea separatiştilor ajutaţi de ruşi, dar este şi o încercare a europenilor de a-şi "rezolva singuri problemele".

 

Iniţiativa diplomaticǎ franco-germanǎ a fost anunţatǎ de François Hollande cu o gravitate care are ceva dintr-un ultimatum. "Timpul preseazǎ, şi nu vrem sǎ se spunǎ cǎ Franţa şi Germania nu au încercat totul pentru a prezerva pacea", a spus şeful statului francez. Este ca şi cum ar spune cǎ dacǎ Moscova nu va accepta noul plan propus de Paris şi de Berlin, ruşii vor purta vina din cauza escaladǎrii violenţelor, întrucît înarmarea ucrainenilor va deveni iminentǎ. Mai multe fraze pronunţate de François Hollande au ceva dintr-un ultimatum adresat ruşilor. De exemplu aceasta: "opţiunea diplomaticǎ nu poate fi prelungitǎ la infinit." Iatǎ, şi mai nuanţatǎ, analiza sa: "Existǎ, începînd din acest moment, douǎ opţiuni. Fie cǎ intrǎm într-o logicǎ care consistǎ în înarmarea protagoniştilor, pentru cǎ unii o fac, ruşii o fac în raport cu separatiştii… Atunci sǎ o facem şi pentru ucraineni, pentru a le permite sǎ se apere. Si existǎ apoi o altǎ opţiune, de care nu suntem siguri cǎ va reuşi. Dar dacǎ nu încercǎm nu avem cum sǎ ştim dacǎ poate sau nu reuşi. Este opţiunea diplomaţiei, a negocierii."

Trebuie spus cǎ François Hollande are profilul ideal de negociator şi de mediator, iar în cadrul familiei socialiste a fost întotdeauna considerat "omul sintezelor". In interiorul familiei europene lucrurile sunt însǎ mai coplicate, iar François Hollande rǎmîne prudent. El s-a deplasat joi 5 februarie la Kiev împreunǎ cu doamna Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pentru a-i invita pe ucraineni sǎ examineze un text destinat sǎ întruneascǎ acordul tuturor. Cu siguranţǎ cǎ şi şeful diplomaţiei american, John Kerry, aflat şi el în capitala Ucrainei, va studia documentul. Urmînd ca vineri François Hollande şi Angela Merkel sǎ plece la Moscova pentru a supune acest plan atenţiei lui Vladimir Putin.

Occidentalii sunt siguri cǎ în mîna acestuia se aflǎ cheia soluţiei. Vladimir Putin are puterea de pune mîna pe telefon şi de a le cere separatiştilor din Uraina sǎ înceteze focul. Mai rǎmîne de vǎzut ce sunt dispuşi sǎ-i ofere în schimb occidentalii ruşilor, iar aici ne aflǎm deja într-un zonǎ de negocieri secrete.

Prudent, mereu prudent, François Hollande a ţinut sǎ sublinieze cǎ Franţa nu participǎ şi nu vrea sǎ participe la rǎzboiul din Ucraina. El a mai precizat cǎ Franţa nu este favorabilǎ intrǎrii Ucrainei în Alinaţa Atlanticǎ, ceea ce de altfel cer şi ruşii.

Ar mai fi de spus la acest capitol cǎ noua iniţiativa franco-germanǎ are şi aerul de a fi una a ultimei şanse pentru europeni de a-şi rezolva problemele fǎrǎ intervenţia americanilor. François Hollande a şi spus-o într-un mod voalat: "cred cǎ noi putem sǎ rezolvǎm aceste chestiuni între europeni". Si acesta este un mesaj adresat ruşilor, care s-ar putea traduce în felul urmǎtor: dacǎ nu vǎ înţelegeţi cu noi, europenii, veţi fi puşi în faţa unor opţiuni mai radicale, pentru cǎ Washington-ul pare deja convins cǎ trebuie înarmatǎ Ucraina.