
Special Paris
Coaliţie regionalǎ împotriva islamiştilor radicali Boko Haram
000_par8017919_0.jpg

Cinci state, Niger, Nigeria, Benin, Ciad şi Camerun sunt direct ameninţate de aceşti islamişti radicali care au luat sub control vaste teritorii în nord-vestul Nigeriei şi ameninţǎ şi statele din jur. Avem de-a face deci cu un veritabil rǎzboi regional, împotriva unui inamic extrem de mobil care urmǎreşte sǎ facǎ şi joncţiunea cu Organizaţia statul islamic şi cu Al-Qaida. Yaoundé, capitala statului Camerun, a gǎzduit o reuniune formatǎ din experţi africani şi occidentali care analizeazǎ constituirea unei forţe africane de 7500 de soldaţi cu misiune a se desfǎşura în regiune. Pînǎ atunci continuǎ sǎ fie operaţionale trupele cameruneze, care s-au angajat acum douǎ luni împotriva organizaţiei Boko Haram. Trupele Ciadului sunt mobilizate de douǎ sǎptǎmîni, iar lunea viitoare Parlamentul din Niger urmeazǎ sǎ decidǎ trimiterea de trupe în Nigeria, ţara cea mai vulnerabilǎ pînǎ acum.
Insurecţia organizaţiei Boko Haram s-a soldat, din 2009 încoace, cu 13 000 de morţi în timp ce un milion cinci sute de mii de persoane au fugit, în Nigeria, din cauza luptelor.
Franţa declarǎ, prin vocea preşedintelui François Hollande, cǎ sprijinǎ din punct de vedere logistic şi operaţional trupele angajate împotriva organizaţiei Boko Haram, şi cere un sprijin mai mare al comunitǎţii internaţionale pentru anihilarea focarului de instabilitate şi de violenţǎ pe care îl reprezintǎ Boko gruparea cǎreia iniţial i se spunea sectǎ.
Parisul a creat un detaşament de legǎturǎ şi de contact în regiunea Diffa, din sudul statului Niger, dar pentru moment nu a trimis trupe combatante la faţa locului. Camerun, Ciad şi Niger sunt foste colonii franceze, de unde şi complexitatea unei eventuale desfǎşurǎri de forţe franceze pe teritoriul lor. François Hollande a precizat într-o declaraţie cǎ "Franţa nu poate fi prezentǎ peste tot, fiind deja solicitatǎ în multe zone de conflict precum Libia, Siria şi zona Sahelului.