Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis cu diaspora din Franţa

iohannis_paris.jpg

Klaus Iohannis, presedintele României, în fata diasporei reunite la sediul ambasadei din Paris (Foto: Presedintia României)

Marţi seara a avut loc la ambasada României din Paris o recepţie oferită în onoarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a soţiei sale aflaţi în vizită oficială în Franţa. O ocazie pentru liderul de la Bucureşti de se întâlni cu numeroşi membrii ai diasporei din Hexagon. Colegul nostru Vasile Damian s-a numărat printre ei « înarmat » ca de obicei cu microfonul:

Sute de persoane erau în saloanele Palatului Béhague din Paris. Cum era prevăzut, toţi cei prezenti la sediul ambasadei erau români – preşedintele României a dorit astfel să le mulţumească celor care într-o majoritate covârşitoare l-au ales în noiembrie în fruntea statului.

Recepţia a debutat în sala de teatru a ambasadei, acolo unde se află deci o scenà pe care s-au urcat Klaus şi Carmen Iohannis. Imnul României – intonat de tinerii din corul bisericii române din Paris – şi discursul prezidenţial au marcat acest prim moment al întâlnirii cu românii din Franţa. « O relaţie specială mă leagă de Dvs » a ţinut să le spună Klaus Iohannis celor prezenţi care l-au aplaudat apoi îndelung.

Au urmat strângerile de mâini – extrem de numeroase – autografele – şi ele cu zecile pe cartea Pas cu pas adusă de admiratorii lui Klaus Iohannis. Acest moment intens de socializare a preşedintelui României cu diaspora din Franţa s-a prelungit mai bine de o oră.

De abia după aceea, între un pahar de vin - românesc – şi un fursec – franţuzesc – am putut sta de vorbă cu câţiva dintre cei veniţi la recepţie. Mulţi oameni în vârstă, membrii « vechi » ai diasporei, alături de grupuri numeroase de tineri – studenţi probabil – formau cele mai mari « echipe ». Adesea persoane singure – aşa scria să vii pe invitaţia oficială – dar foarte mulţumite şi emoţionate să-şi întâlnească idolul. Emoţie mare la unii dar şi oameni mai lucizi şi cu « pretenţii » precum artistul Vlad Micodin. Nici studenţii români – mai exact reprezentanţii lor aici în Franţa – nu au fost pe deplin satisfăcuţi şi aşteaptă foarte multe de la noul preşedinte. Alţi tineri erau mult mai entuziaşti şi încrezători.

Nu s-au putut evita în seara recepţiei nici discuţii despre aşa-zisul scandalul al listei cu nume din diasporă adnotate jignitor la adresa unor persoane. Printre aceştia şi Ion Varlam care a preferat însă să treacă repede peste acest incident ca să ne spună ce primă impresie i-a lăsat preşedintele Klaus Iohannis şi ce aşteaptă de la el.

Când să plec din ambasadă mă întâlnesc cu Călin Ciofu, medic urolog de profesie dar mai ales absolvent al şcolii germane din Bucureşti. Il întreb dacă a dat mâna cu şeful statului şi dacă da, ce i-a spus ? Un dialog purtat evident în limba…germană.

 
Klaus Iohannis cu susţinătorii din Franţa (reportaj)