Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport favorabil pentru ca Parisul să găzduiască JO din 2024

Bernard Lapasset, preşedintele Comitetului francez al sportului internaţional, a prezentat primăriei Parisului un raport încurajator privind « fezabilitatea şi oportunitatea » de a organiza Jocurile olimpice de vară din 2024 în capitala Franţei, o sută de ani după cele din 1924 găzduite tot de Paris. In opinia sa, olimpiada de peste 9 ani ar urma să fie din punct de vedere financiar « responsabilă », adică nu extrem de costisitoare. Chestuielile sunt estimate la maximum 4,5 miliarde de euro.

Prezentarea raportului Lapasset intervine într-un context foarte favorabil : ideea unor Jocuri olimpice la Paris este sprijinită de trei sferturi dintre francezi, de o mare parte din clasa politicà şi chiar şi de Anne Hidalgo. Primăriţa socialistă a Parisului a fost multă vreme reticentă din cauza cheltuielilor pe care ar urma să le genereze o astfel de organizare. In cele din urmă însà a fost şi ea convinsă şi sedusă de proiect ce ar urma să fie supus votului în Consiliul municipal din lunile martie şi aprilie. Teoretic votul celor 163 de consilieri din Consiliul Parislui – un fel de parlament al capitalei – va fi favorabil întrucât chiar şi dreapta UMP din opoziţie şi-a exprimat dorinta de a vedea Olimpiada din 2024 la Paris. Dosarul eventualei candidaturi a capitalei franceze pentru Jocurile olimpice din 2024 trebuie depus pe masa Comitetului internaţional olimpic în luna septembrie.

Parisul a fost déjà de două ori candidat nefericit la organizarea olimpiadelor, o dată în 2008, a doua oară în 2012. Astăzi se spune că noua candidatură este « fezabilă şi binevenită » chiar şi în condiţii bugetare limitate. Ca să se restrângă la cele maximum patru miliarde şi jumătate de euro ale proiectului, se va miza pe utilizarea optimă a echipamentelor dejà existente sau prevăzute în diverse alte proiecte sportive sau nu. Astfel, la orizontul anului 2024 – adică peste aproape un deceniu – Parisul va dispune sau are déjà un mare stadion – Stade de France – bun pentru atletism şi ceremonii, arena de la Roland-Garros pentru tenis şi sala Bercy pentru diverse alte sporturi. La asta se adaugă un velodrom, o bază nautică şi o altă mare sală în imediata apropiere a Parisului iar stadioanele Parcs des Princes şi Jean Bouin din capitală pot fi utilizate pentru fotbal şi rugby. Beach-volley se va putea juca pe Champ-de-mars adică în faţa turnului Eiffel, cu arcul se va putea trage pe esplanada din faţa Invalizilor iar scrimă se va putea face sub superba cupolă a lui Grand Palais.

Pe scurt nu se va construi decât strictul necesar : un sat olimpic, un centru de presă şi o piscină, toate probabil undeva în nordul capitalei în apropierea lui Stade de France. Pânà atunci însă Parisul trebuie chiar să fie ales ca gazdă a olimpiadei de peste 9 ani. Alegerea finală se va face în vara lui 2017 la Lima. Până atunci comitetul Paris-2024 va miza pe un modest buget de comunicare de 60 de milioane de euro compus dintr-o treime de fonduri publice, o a doua treime fonduri private şi o ultimă treime obţinută dintr-o campanie de finanţare participativă ce va fi lansată în iunie.

 
Raport favorabil pentru ca Parisul să găzduiască JO din 2024