Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Generator, ho(s)tel de nouă generaţie la Paris (reportaj foto si audio)

« Generator nu e nici hotel dar nici hostel ». Iată lozinca noului concept de instituţie hotelieră care şi-a deschis recent porţile la Paris. După Barcelona, Berlin şi Londra şi în aşteptarea celor de la Roma şi Amsterdam, capitala Franţei pune aşadar la dispoziţia unei clientele variate un nou concept de ho(s)tel. Atuurile sale : designul şi spaţiile de socializare.

Capacitatea lui Generator la Paris este de 920 de paturi ; e vorba de cel mai mare Generator din cele zece existente în Europa.

« Avem camere cu 10, 8, 6 şi 4 paturi. Sunt deci camere adaptate fie unor turişti care vin singuri şi au nevoie doar de un pat pentru o noapte fie pentru un grup de prieteni care au chef să stea între ei. Mai avem apoi şi camere duble standard cu duş şi, în fine, camere de duble zise « premium ». Acestea din urmă, 6 la număr, sunt toate la ultimul etaj – etajul 8 – au toate baie cu cadă şi terasă. E un adevărat atuu să ai aşa ceva la Paris ».

Céline Suchet, responsabila marketing pentru Generator Paris explică apoi conceptul instituţiei. « Suntem un loc de întâlnire şi de socializare pentru tineri între 18 şi 35 de ani care vor să descopere un oraş. Avem însă şi camere pentru familii – camere de exemplu de 4 paturi pentru un cuplu cu doi copii – la preţuri foarte abordabile ».

Toate camerele au duş şi toaletă, lucru care deosebeşte deci Generator de hostelurile tradiţionale. Preţul de plecare al unui pat într-o cameră de 10 paturi este de 25 de euro iar preţul unei camere duble e de 98 de euro noaptea. In fine, cea mai scumpă cameră zisă « premium » e de 130 de euro. Dar beneficiază de terasă privativă cu hamac şi de … vedere spre sediul istoric al Partidului comunist francez construit de celebrul arhitect brazilian Oscar Niemeyer.

Ca şi în celelalte oraşe în care s-a implantat, Generator Paris mizează pe spaţiile de socializare puse la dispoziţia clienţilor. Baruri, restaurante, verande, wifi peste tot, jocuri de societate, etc. « Am decis să instalăm diverse spaţii de socializare în hotel pentru ca oamenii să nu stea prea mult prin camere. Vă reamintesc că Generator este un loc prin care trec multi turişti. Am instalat deci la parter un bar-restaurant deschis de la 7 dimineaţa la 11 seara. Le putem oferi clienţilor feluri de mâncare tipice frantuzeşti – melci sau hamburgeri cu foie-gras – dar şi pizze sau pannini pentru clientela mai internaţională. De la 11 seara până la 2 dimineaţa propunem snackuri şi avem şi un bar muzical în subsol. Meniul de cocktailuri este cu « influenţe » pariziene – avem astfel cocktailuri « Macaron », « French cancan » sau « Pigalle » pentru a satisface deci clientela internaţională care vrea să descopere Parisul » spune Céline Suchet.

Totul la Generator este cu gust iar designul este ieşit din comun. « Designul foarte pronunţat este primul nostru atuu. Avem un acelaşi designer care ne decorează toate hotelurile Generator. In fiecare oraş însă decoraţiunile interioare respectă tradiţiile locale astfel încât nu există două hoteluri Generator la fel. Al doilea atuu al nostru este ambianţa foarte sociabilă. Mulţi dintre clienţii noştri vin la noi pentru că au stat înainte într-un alt hotel Generator la Dublin sau la Londra şi caută deci acest spaţiu în care se pot întâlni cu călători internaţionali dar şi cu oameni de la faţa locului. De aceea dealtfel mizăm şi pe prezenţa clienţilor francezi ».

La Paris unde nu există decât 5 mii de paturi în hosteluri – faţă de 16 mii la Berlin – clientela – mai ales cea tânără - este uşor de atras cu astfel de oferte. In plus, Generator s-a instalat într-un cartier foarte « branché » cum spun francezii, adică la modă sau hype din Paris. « Generator apreciază să fie în centrul oraşelor dar nu în ceeace se poate numi “triunghiul de aur” adică în cartierele ultraselecte. Noi nu suntem de exemplul interesaţi să fim lângă Champs-Elysées, nu acolo este ţinta noastră de clienţi. Cartierul în care ne-am instalat, arrondissmentul al 10-lea din Paris, este lângă canalul Saint-Martin, e un cartier dinamic şi totodată popular dar şi central. Pentru noi e deci un cartier ideal ; în plus suntem la doi paşi de Gara de nord adică de trenurile Eurostar şi Thalys şi în plus avem o legătură directă cu aeroportul Roissy. Pentru clientela pe care o vizăm este esenţial să ai un loc atât de bine deservit de mijloacele de transport în comun ».

Instalarea lui Generator la Paris a necesitat investiţii de aproape 60 de milioane de euro. Bani pe care investitorii speră să-i recupereze cât de repede cu putinţă.

 

 

Cea de a VII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, organizată de Asociația Editorilor din România sub egida Federației Editorilor din România, va începe miercuri, 30 mai și va ține până duminică, 3 iunie, spațiul de desfășurare fiind pavilioanele C1, C2, C3, C4, C5 din Complexul Expozițional Romexpo. Respectând tradiția creată prin invitarea unei țări la fiecare ediție, Bookfest se bucură în 2012 de participarea Franței ca oaspete de onoare. Standul țării invitate va fi amenajat în pavilionul C3, aici urmând să aibă loc evenimentele anunțate de Ambasada Republicii Franţei şi Institutul Francez.

 

Autorii români și francezi prezenți la Bookfest

Iubitorii cărții care vor veni la Bookfest pe 30 și 31 mai îi vor putea întâlni la evenimentele de lansare pe Horia-Roman Patapievici și Mircea Cărtărescu. În următoarele zile, vor avea ocazia de a-i revedea și asculta pe Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu și Lucian Boia, la prezentările volumelor pe care cunoscuții autori le vor lansa în cadrul programului Bookfest.

Din partea țării invitate, și-au conifrmat prezența la întâlnirea cu vizitatorii Bookfest 2012 producătorul și moderatorul de emisiuni culturale Bernard Pivot, autorii Michel Houellebecq, Nedim Gürsel, Sylvie Germain, Yasmina Khadra și Yann Apperry, editorul Jean Mattern (responsabilul cu literatura străină al Editurii Gallimard) și academicianul Dominique Fernandez (autorul volumului „Rapsodia română”).

Scriitoarea Sylvie Germain va veni pe 31 mai în fața publicului pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri, iar Bernard Pivot îi va provoca pe vizitatorii standului internațional la un test de scriere după dictare în limba franceză. Tot pe 31 mai, Bernard Pivot va fi prezent la o degustare de vinuri românești, ocazie cu care își va prezenta volumul “Dictionnaire amoureux du vin”, iar pe 2 iunie va intra într-un dialog cu Luiza Vasiliu (Dilema Veche) și Horia-Roman Patapievici.

Vineri, 1 iunie și sâmbătă, 2 iunie, publicul Bookfest va avea întâlnire la standul Franței cu scriitorul Michel Houellebecq. Cunoscutul autor al “Particulelor elementare” va fi prezent în fața vizitatorilor pentru o discuție moderată de Mihaela Dedeoglu (RFI România) și Matei Martin (Dilema Veche) și va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri, urmată de o sesiune de autografe.

În seara zilei de 30 mai, Bookfest se va muta pentru câteva ore la sediul Fundației Löwendal din Piața Gh. Cantacuzino nr. 1, unde va avea loc “Noaptea literaturii europene”, proiect coordonat la București de Institutul Cultural Român.

 

Literatură și cinema în fiecare zi

În pavilionul C3, cartea se va întâlni în fiecare zi cu filmul de artă. Prin formula “Cinema după carte”, Bookfest le lansează anul acesta vizitatorilor invitația de a viziona, gratuit, pelicule cinematografice având la bază scenarii adaptate după opere ale unor cunoscuți autori francezi. Pintre producțiile anunțate se află și filmul realizat după volumul “Particulele elementare” al lui Michel Houellebecq.

Conexiunea dintre literatură și film va fi și tema dezbaterii pe care revista Observator Cultural o va organiza pe 31 mai, în seria de evenimente Formula 3. Tot pe 31 mai, Asociația Editorilor din România va aduce în centrul atenției statutul editorului de carte în România și în Europa, într-un eveniment la care sunt invitați reprezentanți ai unor edituri din România, Polonia și Franța.

Cea de a VII-a ediție a Salonului Internațional al Cărții Bookfest va reuni într-un spațiu ce depășește 4.000 mp edituri, distribuitori de carte, tipografii și companii partenere Bookfest. Vizitatorii salonului vor avea intrarea liberă, accesul făcându-se după următorul program: pe 30 și 31 mai (miercuri și joi), între 10:00 și 20:00, pe 1 și 2 iunie, între 10:00 și 21:00, iar pe 3 iunie, între 10:00 și 20:00.

Salonul Internațional de Carte Bookfest 2012 este organizat în colaborare cu Ambasada Franței la Bucureşti și Institutul Francez, co-finanțat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional și susținut de Consiliul Naţional al Audiovizualului. Ediția Bookfest 2012 are ca parteneri Muzeul Țăranului Român, ArCub, Primăria Municipiului București, primăriile sectoarelor 1, 2 și 5, fiind susținută de Lemon Design, BMW și Julius Meinl. Partenerii media sunt TVR Cultural, RFI România, Hotnews, Ziarul Financiar, Jurnalul Național, Dilema Veche, Observator Cultural, Zile și Nopți, Șapte Seri, cariereonline.ro, 121.ro, b365.ro, port.ro, DIGI-24, și compania Spectacular.

Salonul Internațional de Carte Bookfest este o manifestare de tradiție organizată în fiecare an de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cea mai importantă confederație patronală din mediul editorial românesc. Bookfest s-a impus în spațiul cultural ca un eveniment care promovează lectura și accesul consumatorilor de carte la  produsele editoriale de calitate.

Asociația Editorilor din România a fost înființată în 1991 cu misiunea de a reprezenta interesele editorilor și de a promova valorile culturii universale. AER își propune să promoveze lectura produselor editoriale de calitate şi scrisul, să uşureze accesul cititorilor la carte din punct de vedere material şi informaţional, contribuind astfel la o liberă circulaţie a ideilor, precum şi la integrarea culturii şi limbii române în circuitul mondial de valori.

Teaser: 

Peste doar 9 zile, pe 30 mai, Salonul Internațional de Carte Bookfest 2012 își va întâmpina primii vizitatori și va da startul unui program maraton ce cuprinde nu mai puțin de 300 de evenimente: lansări de carte, sesiuni de lectură și întâlniri cu personalități ale lumii literare românești și internaționale, concerte, proiecții cinematografice, reprezentații de teatru pentru copii și cursuri de limbă franceză. 

Autori: 
Categorie: 
Cultură
 
Generator, ho(s)tel de nouă generaţie la Paris