Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, legea Macron trece "în forţǎ" dar suspansul continuǎ

2014-11-20t113852z_700782858_pm1eabk0yqk01_rtrmadp_3_france-politics_0.jpg

François Hollande si Emmanuel Macron, credit foto: rfi.fr

In Franţa, executivul recurge la faimoasa prevedere constituţionalǎ 49-3 care permite adoptarea unui text de lege fǎrǎ vot, pentru a impune "legea Macron", dupǎ numele responsabilului cu economia. Un set de mǎsuri care au suscitat tensiuni în sînul Partidului Socialist şi puternice diviziuni în Parlament. Fragilizat, executivul nu şi-a asumat riscul de a vedea proiectul de lege respins de Adunarea Naţionalǎ Francezǎ.

Articolul 49-3 implicǎ un mecanism complex şi este de fapt o armǎ cu douǎ tǎişuri. Ea necesitǎ, pentru utilizarea sa, aprobarea Consiliului de miniştri. Iar dacǎ guvernul recurge la acest articol, proiectul de lege este considerat ca fiind adoptat. In schimb, dacǎ o moţiune de cenzurǎ depusǎ în primele 24 de ore de la adoptarea proiectului primeşte votul Parlamentului, guvernul trebuie sǎ demisioneze.

In Franţa articolul 49-3 nu a mai fost utilizat din 2006 cînd premierul de atunci, Dominique de Villepin, a vrut sǎ impunǎ o lege vizîndu-i pe tineri, numitǎ "de primǎ angajare". Mecanismul evocat mai sus nu poate fi utilizat decît în privinţa legilor de naturǎ bugetarǎ, sau o singurǎ datǎ pe an în privinţa altor texte de lege. Sub incidenţa acestei ultime categorii a cǎzut şi "legea Macron" destinatǎ de fapt sǎ dea mai mult oxigen economiei franceze, sǎ stimuleze investiţiile şi sǎ faciliteze comerţul duminical.

Marea problemǎ a executivului francez a fost însǎ, în actualul context, fronda nǎscutǎ în interiorul Partidului Socialist faţǎ de politica economicǎ a tînǎrului Emmanuel Macron, susţinut de altfel de preşedintele François Hollande şi de premierul Manuel Valls. Practic, guvernul s-a aflat în situaţia de a nu fi sigur cǎ va putea beneficia de sprijinul celor 340 de deputaţi de stînga.

Manuel Valls a subliniat, luînd cuvîntul în faţa deputaţilor, cǎ legea Macron este "esenţialǎ" pentru economia francezǎ, de unde decizia de a "trece în forţǎ" cu ea pentru a nu risca respingerea ei în Parlament. O veritabilǎ bǎtǎlie ideologicǎ s-a dat în culise pe marginea acestei legi, iar dintre deputaţii socialişti în jur de 25 sau 30 au fost în totalǎ opoziţie faţǎ de ea. Suspansul continuǎ însǎ întrucît o moţiune de cenzurǎ depusǎ de conservatori va fi examinatǎ joi.

 

1510