Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit la Washington pe tema "extremismului violent"

000_ref14384_0_0.jpg

credit foto: rfi.fr

Ce trebuie fǎcut împotriva "extremismului violent"? Cam aşa ar putea fi rezumatǎ tematica dezbǎtutǎ timp de trei zile la Washington, un "summit" la care participǎ în jur de 60 de ţǎri la nivel de miniştri sau înalţi responsabili politici, Franţa fiind reprezentatǎ joi 19 februarie de ministrul ei de interne Bernard Cazeneuve. Statele Unite încearcǎ sǎ mobilizeze întreaga comunitate internaţionalǎ împotriva unui fenomen care a luat amploare, este vorba de terorismul jihadist, şi în faţa cǎruia rǎspunsurile nu pot fi numai militare. Mai multe detalii de la Matei Vişniec.

Aceastǎ reuniune, pregǎtitǎ de multǎ vreme, intervine într-un context tensionat de atentatele comise la începutul lunii ianuarie în Franţa, soldate cu 17 morţi, de cele comise week-end-ul trecut în Danemarca, precum şi de numeroasele execuţii macabre orchestrate într-o manierǎ mediaticǎ fǎrǎ precedent de Organizaţia statul islamic.

Pentru a rǎmîne într-un registru "corect din punct de vedere politic", executivul american a preferat sintagma "extremism violent". Dar toate lumea desemneazǎ astǎzi islamul radical ca fiind la originea atacurilor şi actelor de barbarie enumerate mai sus. Iar în Franţa premierul Manuel Valls nu a ezitat sǎ vorbeascǎ de "islamo-fascism".

Punctul de vedere american, cel care a prevalat pentru fixarea temei în dezbatere la Washington, meritǎ însǎ şi el toatǎ atenţia. Experţii din jurul preşedintelui Barack Obama considerǎ cǎ jihadismul nu va putea fi îngrǎdit ca fenomen violent şi învins ca ideologie decît dacǎ întreaga lume arabo-musulmanǎ va începe sǎ spunǎ cǎ aceşti "barbari" nu pot fi în nici un caz consideraţi ca avînd vreun raport cu islamul. Faptul cǎ ei îşi gǎsesc justificǎri în Coran trebuie deci denunţat, combǎtut ca o greşitǎ interpretare a unui text care rǎmîne sacru pentru un miliard cinci sute de milioane de musulmani.

Statele Unite încearcǎ sǎ degajeze o strategie pe termen lung, cu rǎspunsuri de tip politic, diplomatic, mediatic, cultural şi economic, mai ales într-un moment cînd opinia publicǎ americanǎ nu mai este dispusǎ sǎ vadǎ soldaţi americani murind în diferite zone ale lumii, şi mai ales în Orientul Apropiat şi Mijlociu, în rǎzboaie interminabile.

Pe de altǎ parte, numeroşi observatori şi analişti, în Europa, sunt neliniştiţi în faţa unei anumite tentaţii "izolaţioniste" a Americii. Intr-un articol publicat în revista L’Express, editorialistul Jacques Attali îşi exprimǎ temerea cǎ America începe sǎ "adoarmǎ", altfel spus sǎ-şi abandoneze rolul de primǎ mare putere. Ceea ce, mai spune Jacques Attali, va provoca un "haos multipolar". "Nimic nu este mai periculos decît sǎ-i vedem pe duşmanii noştri cǎ nu le mai este fricǎ de noi", mai scrie comentatorul francez. Si tot el îi avertizeazǎ pe europeni cǎ vor trebui, în viitorul imediat şi în deceniile urmǎtoare, sǎ înveţe sǎ se apere singuri, fǎrǎ ajutorul Statelor Unite.