Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentul de la Paris respinge moţiunea de cenzură, legea « Macron » e adoptată

valls.jpg

Premierul Manuel Valls în timpul dezbaterilor pe motiunea de cenzurà (Foto: Reuters/Christian Hartmann)

Deputaţii francezi au respins joi seara o moţiune de cenzurăà depusă de opoziţia conservatoare contra guvernului condus de premierul socialist Manuel Valls. Ca să fie adoptată moţiunea avea nevoie de un minim de 289 de voturi ori ea nu a cules decât 234. Care sunt primele consecinţe ale acestui vot ?

Prima consecinţă a respingerii moţiunii de cenzură este că legea zisă « Macron » după numele ministrului Economiei este adoptată în prima lectură. O a doua lectură va avea loc la Senat în luna aprilie.

Numai deputaţii conservatori din UMP, centriştii din UDI, cei doi deputaţi de extremă dreaptă şi câţiva aleşi de extremă stângă şi comuniştii au votat moţiunea.contra guvernului Valls. Socialiştii, radicalii de stânga şi ecologiştii nu au participat la scrutin lucru care echivalează cu un vot contra. Imediat dupà anunţarea rezultatului Manuel Valls a postat pe Twitter un mesaj în care spunea că « nimic nu opreşte mersul reformei ».

Nu la fel de relaxat era şeful guvernului marţi. De frică să nu fie adoptat proiectul de lege « Macron » - în particular din cauza ostilităţii aleşilor socialişti zisi « frondori » - Valls folosise atunci un articol din Constituţie care-i permite să treacă în forţă fără votarea textului în plenul Adunării naţionale. Angajându-şi responsabilitatea guvernului, el a împins astfel opoziţia UMP să depună o moţiune de cenzură. Moţiune ce avea puţine şanse să fie adoptată având în vedere raportul de forţe din Parlament. Precizăm că socialiştii care ar fi votat marţi contra legii « Macron » nu doreau căderea guvernului ci doar a legii. De unde şi rezultatul votului pe moţiune. Manuel Valls e însă departe de a respira uşurat. Diviziunile din sânul partidului socialist vor lăsa probabil urme iar premierul va ieşi slăbit din această probă după cum o intuia chiar liderul conservatorilor din parlament la terminarea votului.

720