Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Copii transformaţi în bombe umane de mişcarea islamistǎ Boko Haram

201451211534207734_20-1.jpg

Eleve rapite de Boko Haram, credit foto: rfi.fr

Franţa promite o colaborare mai strînsǎ pe plan militar cu toate ţǎrile africane care s-au mobilizat împotriva islamiştilor radicali ai grupului Boko Haram. Ministrul de externe francez Laurent Fabius a transmis acest mesaj în mai multe ţǎri francofone din Africa centralǎ unde a efectuat un turneu la sfîrşitul sǎptǎmînii trecute.

Demnitarul francez a avut de fapt ca misiune şi sǎ convingǎ Nigeria, imensǎ ţarǎ africanǎ cu numeroase resurse, sǎ participe la coaliţia anti - Boko-Haram, împreunǎ cu Ciad, Niger, Camerun şi Benin. O forţǎ internaţionalǎ a fost constituitǎ în acest sens, numǎrînd 8700 de oameni, iar la sfîrşitul acestei luni Consiliul de Securitate ONU ar urma sǎ-i încredinţeze un mandat oficial pentru combaterea teroriştilor care îşi spun Boko Haram (ceea ce înseamnǎ de fapt "educaţia occidentalǎ este un pǎcat").

Barbaria de care dǎ dovadǎ Boko Haram în Africa de centru-vest este de aceeaşi naturǎ cu cea a Organizaţiei statul islamic care opereazǎ în Irak, Siria şi Libia. Duminicǎ 22 februarie o fetiţǎ de opt sau nouǎ ani transformatǎ în kamikaze a provocat moartea a cinci persoane într-o piaţǎ din nord-estul Nigeriei. Transformarea copiilor în bombe umane a devenit o metodǎ banalǎ pentru islamiştii radicali Boko-Haram, care au suferit totuşi în ultimul timp cîteva înfrîngeri.

Din 2008 încoace atacurile comise de Boko Haram s-au soldat cu 13 000 de morţi şi au provocat exdodul a un milion cinci sute de mii de persoane. Preşedintele Nigeriei, Goodluck Jonathan a fost foarte criticat pentru lipsa sa de fermitate în lupta împotriva radicalilor islamişti. In prezent, însǎ, pe fondul alegerilor prezidenţiale de pe 28 martie din aceastǎ ţarǎ, tema securitǎţii a redevenit centralǎ. Franţa încearcǎ sǎ coordoneze mobilizarea împotriva organizaţiei Boko Haram fǎrǎ sǎ trimitǎ soldaţi pe teren, ceea ce ar putea suscita animozitǎţi şi instrumentalizare politicǎ în fostele ei colonii.