Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avionul Rafale: posibil contract important cu India

Ministrul francez al apǎrǎrii Jean-Yves Le Drian efectueazǎ o vizitǎ de douǎ zile în India. Principalul sǎu obiectiv este deblocarea unui contract de vînzare a 126 de avioane militare de tip Rafale.

Dupǎ succesul înregistrat cu o sǎptǎmînǎ în urmǎ cînd Franţa, sau mai bine zis firma Dassault, a vîndut Egiptului 24 de aparate Rafale, ministrul apǎrǎrii încearcǎ acum sǎ relanseze un contract cu India. Acestǎ tranzacţie germineazǎ din 2007 încoace, dar în prezent ea ar putea fi acceleratǎ întrucît primul ministru indian Narendra Modi urmeazǎ sǎ efectueze peste douǎ luni o vizitǎ în Franţa.

Armata Indiei utilizeazǎ de multǎ vreme avioane de vînǎtoare de fabricaţie rusǎ, de tip Suhoi, dar doreşte sǎ se modernizeze. In principiu, Franţa ar urma sǎ vîndǎ Indiei 18 aparate fabricate de Dassault în timp ce alte 108 ar urma sǎ fie fabricate pe teritoriul Indiei. Ori, în acest punct existǎ unele divergenţe, autoritǎţile de la New Delhi doresc ca tot firma francezǎ sǎ garanteze buna execuţie a aparatelor în uzinele indiene. De partea lor, însǎ, francezii nu garanteazǎ decît calitatea muncii efectuatǎ de propriul lor personal calificat.

Autoritǎţile Indiei au devenit proverbiale pentru lentoarea cu care iau decizii în privinţa unor astfel de contracte. Pe de altǎ parte, noul premier Narendra Modi doreşte ca India sǎ înceapǎ sǎ-şi fabrice propriile arme întrucît  în prezent India este cel mai mare importator de armament din lume.

Duminicǎ 22 februarie, aflat la Abu-Dhabi unde s-a deschis cel mai important Salon de armament din Orientul Apropiat, Jean-Yves Le Drian şi-a exprimat speranţa cǎ şi alte ţǎri vor cumpǎra avionul farncez Rafale. Pe fondul insecuritǎţii din Orientul Apropiat şi al multiplelor crize din aceastǎ regiune, interesul pentru armamentul performat creşte. Experţii estimeazǎ cǎ anul acesta doar în aceastǎ regiune a lumii vor fi cumpǎrate arme în valoare de 150 de miliarde de dolari. Dacǎ pentru majoritatea oamenilor de pe planetǎ insecuritatea şi rǎzboaiele sunt un coşmar, producǎtorii de arme, dimpotrivǎ, considerǎ situaţia drept extrem de oportunǎ.