Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Charlie Hebdo apare din nou, mesajul general: "viaţa merge înainte"

2015_france-shooting1_0.jpg

credit foto: rfi.fr

Miercuri 25 februarie iese de sub tipar un nou numǎr al publicaţiei satirice Charlie Hebdo, al doilea de la atacul comis pe data 7 ianuarie împotriva redacţiei. "Viaţa continuǎ", cam acesta este mesajul acestui nou numǎr care rǎmîne caustic şi atent la peisajul politic, fǎrǎ sǎ fie însǎ focalizat pe islam.

Primul numǎr publicat dupǎ şocul de pe 7 ianuarie a fost realizat de supravieţuitorii redacţiei (reamintesc cǎ atentatul s-a soldat cu 12 morţi). Acel numǎr istoric, avîndu-l pe profet pe prima paginǎ, s-a vîndut în 8 milioane de exemplare. Acum redacţia, care între timp a cooptat noi membri, vrea sǎ-şi reia ritmul de viaţǎ obişnuit. Dovadǎ cǎ pe prima paginǎ nu mai figureazǎ o caricaturǎ destinatǎ sǎ satirzeze islamismul ci una denunţînd… instrumentalizarea politicǎ a unor evenimente tragice precum atacul comis împotriva redacţiei Charlie Hebdo. Vedem, deci, pe prima paginǎ, un cîine care aleargǎ cu revista Charlie Hebdo în gurǎ, el fiind urmat, cîinele, de o întreagǎ serie de personaje şi ele în alergare: Marine Le Pen, papa, Nicolas Sarkozy, un jihadist cu o puşcǎ înter dinţi…

Caricaturistul Luz, autorul acestui desen satiric se explicǎ în felul urmǎtor, cuvinte reluate de Agenţia France Presse: "Trecem la alte lucruri la fel de serioase care sunt politica francezǎ şi zonele de umbrǎ ale Republicii. Fǎrǎ sǎ ne lǎsǎm dezarmaţi în faţa obscurantismului."

Acest numǎr din Charlie Hebdo, mai precis numǎrul 1179, este anunţat în 2 500 000 de exemplare, dintre care 240 000 de exemplare sunt destinate abonaţilor. El va putea fi cumpǎrat în umeroase ţǎri printre care Germania, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Statele Unite şi Canada. O ediţie digitalǎ este disponibilǎ deasemenea.

In total, 30 de jurnalişti şi colaboratori au realizat acest numǎr, echipa de la Charlie Hebdo fiind în continuare gǎzduitǎ de redacţia cotidianului de stînga Libération.

Intr-un articol apǎrut în Le Monde se aratǎ cǎ în decursul anilor, dacǎ este sǎ facem o ierarhie a tuturor articolelor şi caricaturilor publicate de Charlie Hebdo, prima ţintǎ criticǎ a redacţiei au fost oamenii politici. Nu, Charlie Hebdo nu a fost "obsedat" de islam, scrie Le Monde. Intre 2005 şi 2015, numai 1,3 la sutǎ dintre articole s-au referit la musulmani, celelalte 98,7 la sutǎ au avut în vizorul lor critic politicienii, personalitǎţile extrem de mediatizate din lumea sportului şi a spectacolului, actualitatea economicǎ şi socialǎ, precum şi religia. Creştinii au fost însǎ pe departe prima ţintǎ satiricǎ.