Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Napoléon şi aniversarea a două sute de ani de la "epopeea celor o sută de zile"

napoleon.jpg

credit foto: routard.com

Cu două secole în urmă începea, în Franţa, epopeea celor o sută de zile, ultima pagină de glorie a lui Napoléon care părăsea insula Elba pentru a reveni la putere. Două regiuni din sudul Franţei, patru departamente şi 40 de comune care au fost traversate la acea oră de Napolon şi-au reunit forţele şi imaginaţia pentru a propune o aniversare a evenimentului pe măsura "grandorii pe care o merită Imparatul".

Să ne reamintim întîi faptele. După campania din Rusia din 1813 care a fost dezastruoasă pentru Franţa şi Napoléon, acesta a fost constrîns să abdice şi a acceptat exilul pe Insula Elba. In 1815 însă el consideră că rolul său istoric nu s-a încheiat şi decide să revină la putere. El părăseşte insula Elba şi, pe întîi martie 1815 debarcă pe plaja de la Golf-Juan, pe la ora 10 dimineaţa, cu 1200 de oameni. La acea epocă localitatea era un sătuc numărînd vreo patruzeci de locuitori. Acum este unul dintre paradisurile turistice de pe malul Mediteranei. Să revenim însă la Napoléon. El ştie că nu dispune de trupe suficiente pentru a se angaja în operaţiuni militare şi încearcă de fapt să convingă garnizoanele pe care le întîlneşte în drumul său să treacă de partea sa. Ceea ce reuşeşte cu un formidabil simţ diplomatic şi chiar cu unul teatral. Napoléon parcurge regiunile care astăzi poartă numele de Paca şi Rhône-Alpes, departamentele Alpes-Maritimes, Alpes-de-Haute-Provence, Haute-Alpes şi Isère. Mai precis, în şapte zile parcurge drumul de la Golf-Juan la Grenoble, unde partida este deja cîştigată.

Acest traseu de 324 de kilometri parcurs atunci de Napoléon şi de oamenii săi a devenit în 1932 prima rută turistică creată în Franţa. Ea poartă şi astăzi numele de "ruta Napoléon" şi atrage anual un mare număr de turişti.

Pentru aniversarea acestui eveniment, epopeea celor o sută de zile, autorităţile din regiunile evocate s-au mobilizat masiv: au fost reamenajate drumuri şi cărări, instalate noi panouri de semnalizare şi altele cu caracter informativ, au fost puse borne We-Fi la fiecare 10 kilometri, au fost deschise expoziţii şi imaginate reconstituiri de epocă.

Turiştii şi amatorii de frisoane cu caracter istoric, admiratorii lui Napoléon şi familiile care doresc să petreacă o vacanţă instructivă în regiune, sunt invitate să parcurgă cei 324 de kilometri fie în maşină, fie cu bicicleta, fie călare (cum a făcut-o primul împărat al francezilor), fie pe jos… Iar celor care dispun de un buget suficient li se propune parcurgerea unor segmente din traseu cu trăsura sau cu maşini de colecţie.

Ruta Napoléon traversează peisaje de o mare frumuseţe, o Provenţă proverbială, de la Mediterana pînă la poalele Alpilor.

Practic fiecare sat şi burg prin care a trecut sau unde s-a oprit atunci împăratul păstrează vie memoria momentului. Punctul de plecare este deci la Golf-Juan unde a fost instalată o stelă în stil "Art déco" marcînd locul exact în care a debarcat împăratul. Oraşul Grasse, capitala mondială a parfumului, propune o vizită ghidată a patrimoniului local aşa cum era pe vremea lui Napoélon. Ceva mai departe, turiştilor le este arătat locul exact, mai precis în localitatea La Foux, unde s-a dat jos de pe cal Impăratul pentru a face o escală. In micul sat Saint-Vaillier se poate vedea un bust al lui Napoléon instalat alături de o bancă de piatră pe care s-a aşezat eroul francezilor pe data 2 martie 1815 la ora 16 fix! In localitatea Séranon a fost creat un muzeu un tronează… fotoliul pe care a aţipit Împăratul în noaptea dinspre 2 spre 3 martie.

In localitatea Laffrey amatorii de rememorări istorice descoperă o statuie a Împăratului, pentru că acolo este şi locul unde trupele trimise de la Paris pentru a-l aresta pe "monstru" au fraternizat de fapt cu acesta.

Drumul pe care l-a parcurs atunci Napoléon nu a fost însă unul foarte uşor, în ciuda minunatelor peisaje. El include şi dificultăţi, zone muntoase mai puţin ospitaliere, pante dificil de urcat. Napoléon a coborît doar de cîteva ori de pe cal în cele 7 zile de periplu, iar pe data de 7 martie cînd intra în oraşul Grenoble presa locală nu-l mai trata nici de "monstru" şi nici de "aventurier" ci îl saluta cu titlul de "prinţ". Pe 20 martie el ajungea la Paris unde era primit triumfal, dar Europa, speriată de revenirea la putere celui care o dominase timp de 20 de ani a reacţionat rapid şi l-a înfrînt definitiv pe 18 iunie la Waterloo.

Iată deci o idee de vacanţă interesantă pentru cine are timp şi mijloace, cu atît mai mult cu cît anul acesta în jur de 200 de evenimente sunt prevăzute de-a lungul "rutei Napoléon". Cele mai spectaculoase vor fi reconstituirile pe viu ale evenimentului, cu figuranţi în costume de epocă şi cu amatori decişi să retrăiască timp de şapte zile emoţiile şi dificultăţile resimţite între întîi şi şapte martie 1815 de către Napoléon.