Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Organizaţia statul islamic: război total împotriva artei, a culturii şi a memoriei

Întreaga lume civilizată continuă să-şi exprime indignarea şi sentimentul de oroare după difuzarea, săptămînă trecută, a unor imagini în care jihadiştii puteau fi văzuţi distrugînd, în muzeul de la Mossoul, opere de artă datînd de acum 2700 de ani. Ca răspuns simbolic faţă de această nouă formă de barbarie îndreptată împotriva artei, a culturii şi a memoriei, autorităţile irakiene au decis să redeschidă muzeul de la Bagdad.

După macabrele decapitări execuţii şi acte de tortură comise de jihadişti, după seria de violuri şi de răpiri, imaginile difuzate joi 26 februarie au provocat o nouă undă de şoc planetară şi au suscitat imensa indignare a comunităţii internaţionale. Un întreg patrimoniu a fost distrus sistematic de jihadişti întrucît, în concepţia lor, absolut nimic nu trebuie, în zonele controlate de ei, să amintească de trecut, de antichitate, de ceea ce exista înaintea profetului Mahomed. Această barbară eradicare a trecutului şi "purificare" culturală au început de fapt de mai multă vreme, doar că nu au fost difuzate încă imagini suficient de şocante pentru a impresiona întreaga lume. La Mossoul au fost distruse bunuri şi vestigii culturale aparţinînd universităţii şi au fost arse, ca pe vremea naziştilor, mii de cărţi provenind din librării şi din biblioteci. Jihadiştii au mai dinamitat mausoleul profetului Jonas, de fapt o moschee construită pe temeliile une foste biserici care şi ea fusese ridicată pe fundaţiile unui vechi templu asirian.

Oraşul Mossoul, al doilea ca mărime în Irak, s-a dezvoltat de fapt pe ruinele cetăţii antice Ninive, centrul marelui imperiu asirian care la ora gloriei sale se întindea de la Mediterana pînă la actualul Iran. Mai multe civilizaţii s-au suprapus în acest oraş şi în respectiva regiune, iar amprenta creştină este extrem de puternică şi ea la Mossoul. Distrugerile culturale sistematice comise de jihadişti pun din nou, în lumină, adevărata natură a ideologiei lor. Un islamolog care se exprimă în cotidianul Le Monde, Gabriel Martinez-Gros, profesor de istorie medievală, vede în aceste acte o formă de "jihadism împotriva trecutului". "Ca şi în cazul naziştilor, există ceva sinucigaş şi apocaliptic în atitudinea Organizaţiei statul islamic, ea nu poate deci avea viitor", mai adaugă specialistul francez.

Autorităţile de la Bagdad, incapabile pentru moment să reia sub control teritoriile cucerite de jhadişti, au reacţionat în faţa distrugerii patrimoniului cultural de la Mossoul printr-un gest simbolic: sîmbătă 28 februarie ele au redeschis Muzeul naţional irakian. Redeschiderea sa nu era prevăzută atît de repede întrucît reamenajarea sa, după distrugerile şi jafurile comise în 2003, imediat după căderea lui Saddam Hussein, mai avea nevoie de ceva timp. Chiar şi parţial deschis, cu numai o parte din obiectele furate regăsite, faptul că la Bagdad vestigiile istorice continuă să fie puse în valoare este un semn că Irakul nu va ceda în faţa barbariei.