Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Statele Unite şi Israelul în dezacord profund pe marginea dosarului nuclear iranian

obama_israel1_0.jpg

Benjamin Netaniahu si Barack Obama, credit foto: rfi.fr

Israelul încearcǎ sǎ convingǎ autoritǎţile de la Washington sǎ nu semneze nici un acord cu Teheranul în privinţa programului nuclear iranian. Primul ministru israelian Benjamin Netaniahu efectuezǎ o vizitǎ de 48 de ore la Washington unde va rosti un discurs important în faţa Congresului.

"Netaniahu se duce la Washington pentru a torpila acordul privind programul nuclear iranian", scrie Agenţia France Presse, care îl mai citeazǎ pe premierul israelian cu urmǎtoarea declaraţie:  "Plec la Washington cu o misiunea crucialǎ şi chiar istoricǎ. Am sentimentul cǎ sunt trimis de toţi cetǎţenii Israelului, chiar şi de cei care nu sunt de acord cu mine, şi de întregul popor evreu".

Dacǎ negocierile vor continua în ritmul prevǎzut şi în spiritul unor concesii formulate de o parte şi de alta, Iranul ar urma sǎ semneze pe 31 martie un acord cu grupul 5 + 1 (format din Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa, adicǎ cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU, plus Germania). De partea sa Israelul considerǎ cǎ acest acord nu va putea împiedica Iranul sǎ se doteze la un moment dat cu arma nuclearǎ, de unde şi "misiunea" istoricǎ evocatǎ de Benjamin Netaniahu. Inainte de a se adresa, marţi 3 martie, Congresului american, el va rosti  luni 2 martie un discurs la Conferinţa anualǎ a lobby-ului american pro-israelian.

Agenţia France Press mai aratǎ cǎ Washington-ul este profund iritat de aceastǎ vizitǎ, mai ales cǎ şeful diplomaţiei americane, John Kerry, a plecat în Europa pentru ultimile negocieri cu iranienii. Consiliera Casei Albe pentru securitate naţionalǎ, Susan Rice, a criticat iniţiativa israelianǎ ca fiind, citez dintr-o depeşǎ a Agenţiei France Presse, "distrugǎtoare pentru însǎşi bazele relaţiilor americano-israeliene". Acest tip de declaraţii sunt rare, dacǎ nu fǎrǎ precedent în istoria relaţiilor dintre Israel şi Statele Unite prezentate în mod constant ca fiind "indestructibile" (France Presse).

De reţinut în acest context cǎ pentru preşedintele american Barack Obama apropierea de Iran a devenit o prioritate a politicii sale externe. Pe de altǎ parte toatǎ lumea ştie, fapt reamintit de Agenţia France Presse, cǎ relaţii sale personale cu premierul israelian nu sunt bune.