
Special Paris
Acord de pace şi reconciliere în Mali
maliae_nic6349821_1.jpg

Intr-o declaraţie fǎcutǎ de ministrul francez de externe, Laurent Fabius, se aratǎ cǎ textul semnat duminicǎ întîi martie la Alger este "echilibrat şi benefic pentru statul Mali şi pentru întreaga regiune". Parisul mai are cuvinte de laudǎ pentru eforturile diplomatice ale Algeriei, care s-a aflat de fapt în fruntea unui grup de mediatori internaţionali. Au fost necesare opt luni de discuţii dificile pentru ca pǎrţile aflate în conflict, altfel spus puterea de la Bamako şi grupurile rebele, sǎ ajungǎ la o înţelegere. El mai trebuie însǎ semnat şi de alte cîteva gurpuri insurecţionale, înainte de parafarea sa definitivǎ la Bamako, în capitala statului Mali.
Reamintm cǎ nordul statului Mali, unde musulmanii sunt majoritari, s-a aflat practic într-o situaţie de secesiune. Acordul prevede însǎ conservarea integritǎţii teritoriale a ţǎrii, caracterul republican şi laic al statului, dar şi crearea unor adunǎri regionale, precum şi recunoaşterea unor "realitǎţi umane specificice" în regiunea Azawad, cum este numitǎ de rebeli partea de nord a ţǎrii.
Pacea şi reconcilierea în Mali ar însemna în acelaşi timp un succes diplomatic al Franţei, care a luat în 2013 iniţiativa unei intervenţii militare pentru a opri, la acea orǎ, înaintarea insurgenţilor spre Bamako. Întreaga regiune a Sahelului, destabilizatǎ de grupuri teroriste, jihadiste şi de un trafic care scapǎ oricǎrui control, ar avea de asemenea de cîştigat odatǎ cu restabilirea securitǎţii în Mali. Mai rǎmîne însǎ ca pacea sǎ fie consolidatǎ şi printr-o vastǎ operaţiune de reconstrucţie economicǎ a ţǎrii, sprijinitǎ în mod special de Franţa.