Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Cui profitǎ crima?" - reacţii franceze dupǎ asasinarea lui Boris Nemţov

index.jpg

Credit foto: rfi.fr

In Franţa, clasa politicǎ condamnǎ în unanimitate asasinarea opozantului rus Boris Nemţov. Pentru moment nici un om politic nu se hazardeazǎ sǎ comenteze mai mult, în lipsǎ de dovezi, în privinţa celor care au comis sau comandat crima. Acest asasinat intervine însǎ într-un moment cînd preşedintele Putin este criticat cu virulenţǎ de mulţi comentatori pentru autoritarismul sǎu şi ideologia sa anti-occidentalǎ.

Preşedintele François Hollande a denunţat încǎ de sîmbǎtǎ acest "asasinat odios" şi a salutat memoria lui Boris Nemţov ca un "apǎrǎtor curajos şi neobosit al democraţiei". Primul ministru Manuel Valls considerǎ cǎ Rusia a pierdut "un militant curajos în favoarea pǎcii, a democraţiei şi a statului de drept". Preşedintele Senatului, Gérard Larcher, care a efectuat cu cîteva zile în urmǎ o vizitǎ parlamentarǎ la Moscova, le cere autoritǎţilor ruse sǎ facǎ tot posibilul pentru a-i aresta pe vinovaţi, şi calificǎ acest asasinat ca fiind "un grav atentat la adresa democraţiei şi a drepturilor omului".

"Cînd un opozant, un democrat este asasinat, toţi democraţii sunt în doliu", a afirmat vice-preşedinta partidului conservator, Nathalie Kosciusko-Morizet. Si tot ea face aceastǎ remarcǎ: "Fiecare se întreabǎ cui profitǎ crima, este o întrebare naturalǎ, dar de aici a arǎta cu degetul, fǎrǎ dovezi, spre eventuali responsabili, este prea mult şi este chiar grav".

De reţinut şi aceastǎ reacţie a doamnei Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze: ea se aratǎ "încrezǎtoare în justiţia rusǎ".

Tot la Paris, mai multe zeci de persoane au manifestat duminicǎ întîi martie cerînd o anchetǎ internaţionalǎ independentǎ pe marginea asasinǎrii opozantului rus. Un mod de a spune cǎ occidentalii nu au de fapt nici un motiv sǎ fie foarte încrezǎtori în justiţia rusǎ, şi nici în statul de drept din Rusia. Vladimir Putin a remodelat instituţiile ţǎrii sale pentru a rǎmîne încǎ multǎ vreme la putere şi pentru a reduce la tǎcere vocea opoziţiei. Dincolo de ceea ce se ascunde în spatele acestei crime, o evidenţǎ se impune: opozanţii regimului nu sunt în siguranţǎ în Rusia iar soarta rezervatǎ unora, precum şi lipsa de libertate din aceastǎ imensǎ ţarǎ, suscitǎ o îngrijorare maximǎ în Uniunea Europeanǎ, în Occident şi în lumea democraticǎ.