Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: "Obama - Netaniahu: marele divorţ"

netanyahu-barak432.jpg

Benjamin Netaniahu, Barack Obama, credit foto: rfi.fr

Negocierile pe marginea programului nuclear iranian au intrat într-o fazǎ crucialǎ iar şeful diplomaţiei americane, John Kerry, se aflǎ la Geneva în încercarea de a accelera gǎsirea unui compromis. Termenul limitǎ pentru semnarea unui acord este data de 31 martie, iar pentru Statele Unite apropierea de Iran reprezintǎ o prioritate a politicii lor externe. Concomitent, însǎ, Israelul se simte lezat în interesele sale şi ameninţat de perspectiva semnǎrii unui acord Iran şi grupul 5+1. Premierul israelian Benjamin Netaniahu este convins cǎ  regimul de la Teheran nu are decît un singur obiectiv, fabricarea bombei atomice, iar prima ţarǎ ameninţatǎ într-o astfel de eventualiatte nu poate fi decît Israelul.

Reluarea relaţiilor cu Iranul a fost de la bun început un obiectiv al preşedintelui american Barack Obama. In condiţiile în care Organizaţia statul islamic a devenit în regiune, mai precis în Irak şi în Siria, principalul coşmar al occidentalilor, Iranul începe sǎ aibǎ un statut de aliat potenţial pentru americani, cu atît mai mult cu cît devine clar cǎ fǎrǎ o intervenţie terestrǎ jihadiştii nu vor ceda teren. Pentru moment, bombardamentele efectuate masiv de americani, la care participǎ şi Franţa precum şi alte ţǎri, nu i-au fǎcut pe islamiştii radicali suniţi sǎ dea înapoi. De unde interesul strategic al Washingtonului pentru a gǎsi un teren de înţelegere cu Iranul. Ecuaţia acestor negocieri este însǎ mai complicatǎ.

Grupul cinci plus unu, reamintesc, este format din Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia, altfel spus ţǎrile care au statut de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU, plus Germnia. In interiorul acestui grup interesele geopolitice nu sunt întotdeauna convergente. Iar uneori ardoarea Statelor Unite de a ajunge la un acord cu Iranul a fost temperatǎ de Franţa, care are o poziţie intransigentǎ faţǎ de programul nuclear iranian. Mai precis, Parisul nu concepe în nici un caz semnarea unui acord de naturǎ sǎ le permitǎ iranienilor, în absenţa oricǎrui control, sǎ devinǎ într-o bunǎ zi o putere nuclearǎ. La sfîrşitul anului 2013, aratǎ cotidianul Le Monde, ministrul de externe francez Laurent Fabius a rupt unitatea grupului 5 plus 1 şi s-a opus unui cmpromis la care ajunseserǎ Statele Unite şi Iranul, întrucît Franţei nu i s-a pǎrut destul de ferm faţǎ de Teheran.

In prezent însǎ Israelul îşi accentueazǎ presiunile asupra Washington-ului pentru a nu semna un acord incomplet, iar premierul israelian se aflǎ la Washington într-o misiune pe care o calificǎ drept "istoricǎ". Pe agenda sa figureazǎ un discurs în faţa Congresului, dar nici o întîlnire cu preşedintele Barack Obama.

"Obama - Netaniahu, marele divorţ". Sub acest titlul este analizatǎ de cotidianul Le Monde situaţia creatǎ de vizita lui Benjamin Netaniahu. El a fost de fapt invitat la Washington de "speaker-ul" republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner. O iniţiativǎ despre care Casa Albǎ a aflat doar cu cîteva minute înainte de a fi fǎcutǎ publicǎ. Din surse de la Casa Albǎ se aratǎ cǎ preşedinţia americanǎ nu a apreciat aceastǎ "manevrǎ" iar cotidianul Le Monde vorbeşte despre o "deteriorare fǎrǎ precedent a relaţiilor dintre cei doi aliaţi tradiţionali", Statele Unite şi Israelul. Contextul este complicat şi de apropierea alegerilor legislative din Israel, care vor ave aloc peste douǎ sǎptǎmîni.

Existǎ voci critice care spun cǎ Benjamin Netaniahu, prin vehemenţa cu care se opune unui eventual acord cu Iranul în materie de program nuclear, urmǎreşte şi scopuri electorale. Aceasta într-un moment cînd sondajele situeazǎ la egalitate dreapta israelianǎ condusǎ de Netaniahu şi opoziţia de centru-stînga. In tabǎra lui Netaniahu existǎ însǎ temeri cǎ acesta, prin iritarea provocatǎ la Washington,  ar putea plasa Israelul într-o posturǎ de izolare crescîndǎ. Se ştie de multǎ vreme cǎ relaţiile dintre Netaniahu şi Obama au fost prea puţin cordiale, ba chiar tensionate uneori. In Israel, 180 de foşti înalţi gradaţi ai armatei au denunţat public prejudiciul adus de Netaniahu relaţiilor cu Statele Unite.

Revenind la negocierilor cu Iranul, experţii spun cǎ ele sunt într-o fazǎ importantǎ, întrucît au, în proporţie de 50 la sutǎ, şanse de reuşitǎ. Washingtonul se doreşte "realist" în dialogul cu Iranul şi considerǎ cǎ un compromis este necesar pentru ca programul nuclear iranian sǎ poatǎ fi controlat mai departe de comunitatea internaţionalǎ.