Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolas Sarkozy revine pe avanscenă : puţine propuneri noi şi multe critici aspre

jean-christophe_marmara_le_figaro.jpg

Ex-presedinteel Frantei Nicolas Sarkozy (foto: Jean-Christophe Marmara, Le Figaro)

Nicolas Sarkozy revine pe avanscena politico-mediatică. Intr-un lung interviu acordat cotidianului Le Figaro, fostul preşedinte francez conservator face o serie de propuneri-şoc şi îşi critică foarte aspru succesorul la palatul Elysée.

Ce reacţii a provocat acest interviu si cu ce ideei noi vine ex-şeful statului?

Puţine ideei noi în interviul-program al lui Nicolas Sarkozy. In opinia fostului şef de stat, actualmente patron al principalului partid din opoziţie, conservatorul UMP, « urgenţa este să provocăm o revoluţie a spiritelor şi să ne descotorisim de toate dogmele pentru a pune întreprinderea – indiferent de talia ei – în centrul tuturor deciziilor economice ale guvernului ». Pentru Sarkozy, « prioritatea trebuie să fie reducerea cheltuielilor publice pentru care ele să nu depăşească 50 la sută din PIBul ţării. O cifră ce trebuie înscrisă în Constituţie pentru a nu putea fi depăşită » mai spune ex-preşedintele.

Acesta mai prevede reducerea numărului de funcţionari şi mărirea timpului de lucru al acestora. « E o chestiune nu doar de echitate dar şi de impact asupra firmelor şi impozitelor » spune fostul şef de stat. In privinţa legii care prevede 35 de ore de lucru săptămânale, Sarkozy nu vrea s-o abroge dar îşi doreşte ca fiecare firmă să poată negocia eventuala renunţare la această prevedere. La capitolul impozite, responsabilul conservator vrea să renunţe la impozitul pe avere care în opinia sa face ca « Franţa să aibă cea mai grea fiscalitate din Europa ». Dacă ar reveni la putere mâine Nicolas Sarkozy promite că va diminua « puternic şi simultan atât cheltuielile cât şi impozitele ».

In fine în materie de pensii, fostul locatar de la Elysée preconizează să mărească « foarte rapid » vârsta minimă de pensionare, de la 62 la 63 de ani.

O expresie folosită de Nicolas Sarkozy în interviul din Figaro este foarte controversată

Evocând viitoarele alegeri departamentale de la sfârşitul lui martie Nicolas Sarkozy spune că « a vota pentru Frontul Naţional, partidul extremei drepte, la primul tur, revine la a face ca să câştige stânga la turul doi. Cu alte cuvinte, singura realitate electoralà este FNPS » spune Sarkozy.

Folosind pentru prima dată neologismul, expresia « FNPS », ex-şeful statului se inspiră direct din limbajul extremei drepte întrucât Frontul Naţional este cel care de un deceniu încoace foloseşte, denunţă pe un ton ironic şi critic, sloganul « UMPS » adică alianţa dreptei şi a stângii. Marine Le Pen foloseşte această siglă în particular pentru a critica aşa-zisul Front republican, adică alianţa pe care o pot face uneori conservatorii şi socialiştii la turul doi pentru a bara calea extremei drepte.

Expresia « FNPS » i-a agasat pe multi socialişti; puterea actuală din Franţa a criticat însă în ansamblul său interviul lui Sarkozy din Le Figaro

Jean-Marie Le Guen, secretarul de stat însărcinat cu relaţiile cu parlamentul, a estimat că « Sarkozy foloseşte jocuri mărunte politicianiste destul de consternante pentru a nu spune mare lucru ».

Secretarul de stat la Simplificarea legislaţiei Thierry Mandon e de părere de partea sa că « raţiunile care fac ca Frontul Naţional să crească în sondaje – partidul este credidat cu 30 de procente din intenţiile de vot – se datorează slăbiciunii programului electoral al conservatorilor ».

Frontul Naţional a criticat şi el expresia folosită de fostul preşedinte. Numărul doi al mişcării de extremă dreaptă îi sugerează lui Sarkozy « să nu mai dea conferinţe bine plătite în Qatar ci să rămână în Franţa pentru a da spectacole comice întrucât nu duce lipsă de umor ».

In fine, comentând ansamblul interviului şi propunerile avansate de Nicolas Sarkozy, primul secretar al Partidului socialist, Jean-Christophe Cambadélis deplânge faptul că Sarkozy « dă cu piciorul în modelul nostru social şi cu ciocanul în Republica franceză ».

Critici aspre din partea socialiştilor la adresa lui Nicolas Sarkozy care vin după ce în interviul din Figaro fostul preşedinte nu-şi iartă nici el succesorul

Rareori au fost exprimate critici aşa de aspre la adresa lui François Hollande. Cele din partea lui Nicolas Sarkozy erau de aşteptat, ex-preşedintele fiind astăzi liderul principalului partid de opoziţie, UMP.

« Niciodată Franţa nu s-a detaşat aşa de mult – în sensul negativ - de ceilalţi parteneri europeni cum a făcut-o în ultimii trei ani. Sute de mii de şomeri în plus, cheltuieli publice care adâncesc deficitul, impozite tot mai mari - pe scurt, o situaţie economică angoasantă şi măsuri de o brutalitate fără precedent ». Cuvintele alese de Nicolas Sarkozy nu sunt deloc măgulitoare.

Când evocă soarta patronilor de firme, ex-preşedintele conservator constată că « socialiştii se folosesc de ei ca de un sac de box ». François Hollande însuşi este descris de Sarkozy când drept « mincinos » când de « prizonier al unor ideologii din trecut ».

Denunţând, uneori cu argumente uşor de contrazis sau de întors împotriva sa, « minciunile sfruntate şi batjocura » guvernului socialist şi ale preşedintelui ţării, Nicolas Sarkozy nu face întotdeuana onoare funcţiei pe care a ocupat-o, notează unii dintre comentatorii francezi.

Nicolas Sarkozy revine pe avanscenă : puţine propuneri noi şi multe critici aspre