Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bătaia la fund : Franţa mustrată de Consiliul Europei ?

fessee.jpg

Foto: Colectia Devaney/Superstock/SIPA

Franţa ar urma să fie admonestată miercuri de Consiliul Europei pentru că « nu interzice destul de clar şi precis bătaia la fund ». Iată ce dezvăluie ziarul Le Monde, o informaţie ce nu a fost încă confirmată de instituţia de la Strasbourg. In aşteptarea verdictului care vine după o plângere depusă de o ONG britanică, în Hexagon spiritele s-au aprins din nou şi dezbaterea e în toi : are sau nu bătaia la fund vreo valoare educativă ?

Prima care a reacţionat la revelaţiile din Le Monde a fost secretara de stat însărcinată cu chestiunile familiei. Laurence Rossignol s-a declarat « favorabilă unei educaţii fără violentă ». In opinia ei însă, « nu o lege trebuie să reglementeze asta ci părinţii trebuie convinşi să renunţe la pedepsele corporale ».

Luc Chatel, fostul ministru conservator al Educaţiei, a estimat de partea sa că « sunt probleme mai serioase pe lumea asta decât interzicerea bătăii la fund. Cea mai bună bătaie la fund este cea care nu a fost niciodată dată. E ca şi cu disuasiunea nucleară » a mai declarat fostul responsabil francez.

Reacţile au fost numeroase după plângerea depusă de organizaţia non-guvernamentalà britanicà de protecţie a copiilor, Approach, care afirmă că Franţa nu respectă Carta socială europeană întrucât « nu interzice de o manieră explicită şi efectivă toate pedepsele corporale contra copiilor ». In cazul în care Consiliul Europei admonestează Franţa, nu sunt prevăzute sancţiuni dar Parisul trebuie totuşi să respecte decizia. Precizăm aici că instituţia de la Strasbourg militează de mai mulţi ani pentru a interzice astfel de pedepse în rândul ţărilor membre. Pentru moment doar 27 din cele 47 de state ale Consiliului Europei au adoptat legislaţii în acest sens. Elevul model a fost Suedia care încă din 1979 promovează o educaţie fără pedepse fizice de orice fel ar fi ele. In alte ţări precum Franţa pedepsele nu sunt interzise decât la şcoală de exemplu sau în închisori. Cu toate că în Hexagon se sancţionează violenţele contra copiilor, cutumele existente tolerează bătaia la fund cu condiţia ca ea sà fie « uşoară şi cu scop educativ ».

Evident că judecătorii pot interpreta de o manieră foarte largă aceste texte, lucru care dă naştere la decizii polemice. Acum doi ani un tată a fost astfel condamnat la 500 de euro amendă după ce şi-a bătut copilul de 9 ani la fundul gol. Afacerea a provocat valuri de reacţii pe reţelele sociale, cei mai mulţi estimând că acea condamnare era prea severă.

Ziarul Le Monde a lansat de partea sa dezbaterea de acum sub titlul « Are sau nu bătaia vreo virtute educativă ? ». Publicaţia franceză constată că puţini sunt specialiştii copiilor care preconizează utilizarea bătăii la fund.

 Anumiţi medici spun că « bătaia la fund nu este doar ineficientă dar şi nefastă pentru sănătatea anumitor copii ». Un raport dat guvernului francez anul trecut subliniază de partea sa că « nicio palmă sau bătaie la fund nu poate să se pretindă educativă ». Alţii denunţă ideea unei legiferări pe această temă. « Intr-o bună zi o să ni se spună dacă copii au voie sau nu să spele vasele sau dacă ne pot da o mână de ajutor prin casă » spune un lider politic de centru-dreapta. Papa Francisc declarase şi el acum câteva săptămâni că « un părinte poate da o bàtaie la fund copilului său ca să-l pedepsească ».

De o manieră generală s-a constatat însă că jumătate din palmele la fund sunt date unor copii de sub doi ani care nu au capacitatea de a înţelege semnificaţia respectivei bătăi. Apoi, palmele sunt date adesea în funcţie de umoarea părinţilor şi nu de actele comise de copil. Cu alte cuvinte ele folosesc mai degrabă la defularea adulţilor decât la învăţarea celor mici. In fine, dacă o palmă poate permite obţinerea unui rezultat imediat, pe termen lung folosirea acestui procedeu nu va mai da rezultate. De aceea majoritatea pedopsihiatrilor sunt contra bătăii la fund. Ei încearcă însă să nu dramatizeze situaţia. Părinţii care dau din când în când câte o palmă sau o bătaie la fund – precum subsemnatul – nu au motive să se considere părinţi care îşi maltratează copii. Mai ales dacă cu timpul gestul devine tot mai rar.

Bătaia la fund : Franţa mustrată de Consiliul Europei ?