Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


John Kerry: acordul cu Iranul va fi examinat de comunitatea internaţionalǎ

"Orice acord cu Iranul în privinţa programului sǎu nuclear trebuie sǎ fie în mǎsurǎ sǎ primeascǎ aprobarea comunitǎţii internaţionale" a spus şeful diplomaţiei americane John Kerry în urma unei noi runde de negocieri, la Geneva, cu reprezentanţii Teheranului. O reacţie la criticile vehemente formulate la Washington de premierul israelian Benjamin Netaniahu care a denunţat intenţia Statelor Unite de a semna un acord cu Iranul la sfîrşitul acestei luni.

Dupǎ trei zile de negocieri gǎzduite de Elveţia, John Kerry a mai precizat cǎ mai mai multe puncte extrem de importante rǎmîn în suspensie. Altfel spus, discuţiile vor continua. "Nu vrem sǎ avem un acord oarecare, vrem sǎ ajungem la un bun acord, capabil sǎ treacǎ de examenul comunitǎţii internaţionale" a mai afirmat demnitarul american în faţa ziariştilor. In ce priveşte "examinarea" respectivului acord, ea va fi fǎcutǎ de experţi din întreaga lume, de alte guverne, de ţǎrile din regiune, precum şi de Congresul american".

Toate aceste declaraţii par destinate sǎ dea asigurǎri Israelului cǎ nu are motive sǎ se teamǎ de programul nuclear iranian, aşa cum susţine de fapt Benjamin Netaniahu într-un moment electoral, acest lucru nu scapǎ nici unui observator. De altfel John Kerry a mai spus cǎ negociatorii nu se vor lǎsa perturbaţi de factori externi şi politici. Un rǎspuns, afirmǎ Agenţia France Presse, dat criticilor exprimate marţi în fata Congresului american de Benjamin Netaniahu.

De partea sa Iranul declarǎ, prin vocea unui general de la Teheran, cǎ  nu va renunţa la influenţa sa regionalǎ în contextul negocierilor actuale. Iar preşedintele iranian Hassan Rohani a criticat Israelul, denunţînd faptul cǎ "posedǎ numeroase bombe atomice" dar cǎ refuzǎ "sǎ-şi lase instalaţiile nucleare sǎ fie controlate de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie atomicǎ".

Poate cǎ negocierea unui acord cu Iranul în vederea impunerii unui control internaţional în privinţa programului sǎu nuclear vor cîştiga în serenitate dupǎ alegerile din Israel. Meritǎ semnalat faptul cǎ mircuri 4 martie, cîteva mii de israelieni, evrei şi arabi, au manifestat în faţa Knessetului cerînd ca guverul care va ieşi dupǎ alegerile de pe 17 martie sǎ-şi fixeze ca prioritate semnarea unui acord de pace cu palestinienii.