Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa vrea să găzduiască Expoziţia universală din 2025

expo.jpg

Franta vrea să găzduiască Expoziţia universală din 2025

Franţa şi-a oficializat ieri candidatura pentru a găzdui Expoziţia universală din 2025. Proiectul este colosal – estimat la circa 3 miliarde de euro – şi a fost lansat încă din 2011 de primarul conservator din Neuilly Jean-Christophe Fromantin. Anul trecut ideea l-a sedus şi pe preşedintele socialist François Hollande. Care este scopul urmărit de această candidatură şi ce şanse de succes are ea?

« ExpoFrance 2025 » caută să reînvie spiritul novator al expoziţiilor din secolul XIX. Parisul a găzduit cinci Expoziţii universale între 1855 şi 1900. Turnul Eiffel, Grand Palais şi prima linie de metrou din capitala Frantei sunt şi astăzi mărturia acelor evenimente.

« ExpoFrance 2025 » se vrea un eveniment festiv axat pe progresele tehnologice, un demers sănătos pentru economie şi societate » spune matematicianul Cédric Villani, purtătorul de cuvânt al proiectului. Cele mai mari firme franceze se angajează în acest proiect ce prevede un buget previzional beneficiar. LVMH, Safran, Bouygues, Suez, Renault, Carrefour şi Air France sunt câteva dintre întreprinderile care au decis să sprijine ideea unei noi Expoziţii universale la Paris peste un deceniu. Proiectul pleacă de la premisa unor reţete de 3,1 miliarde de euro pentru un buget de 2,9 miliarde şi o ipoteză de 80 de milioane de vizitatori. Dosarul de candidatură conţine contribuţii şi de la 400 de studenţi veniţi din 12 mari şcoli şi universităţi. Întregul dosar va fi depus anul viitor pe lângă Biroul internaţional al expoziţiilor care îşi va da verdictul în 2018.

Promotorii proiectului « ExpoFrance 2025 » spun că nu vor să concureze candidatura Parisului la Jocurile Olimpice din 2024. « Avem o ambiţie la pătrat » spune Emmanuel Macron, ministrul francez al Economiei, venit şi el să sprijine noua candidatură franceză.