Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mesajul ministrului francez de externe de 8 martie: Femeile sunt primele victime ale schimbărilor climatice. Bătălia pentru climă trebuie dusă alături de femei

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Intr-un mesaj difuzat cu ocazia Zilei Femeii, ministrul francez de externe, Laurent Fabius vorbeşte despre vulnerabilitatea femeilor in faƫa schimbărilor climatice. Ele sunt cele mai afectate şi cele care trebuie puse în centrul strategiilor naƫionale şi locale de combatere a schimbărilor climatice. Mesajul ministrului francez intervine cu câteva luni inainte de o conferinƫa foarte importantă pe marginea schimbărilor climatice, care va avea loc la Paris. Iată mesajul lui Laurent Fabius.

Anul 2015 va fi decisiv pentru planetă : în luna decembrie la Paris obiectivul Conferinƫei despre schimbările climatice, COP 21 va fi să ajungem la un acord universal care să permită limitarea încàlzirii climatice cu două grade. Cu ocazia Zilei internaƫionale a drepturilor femeilor, aş dori să insist pe un punct important : promovarea egalităƫii între femei şi bărbati poate contribui la succesul negocierilor ; invers, un succes al COP 21 va contribui la reducerea acestor inegalităƫi.

De ce ? In primul rând, femeile sunt primele victime ale schimbărilor climatice pentru că aceste populaƫii în situaƫie de sărăcie sunt cele mai vulnerabile şi cele care suportă mare parte a conseciinƫelor. Ori femeile constituie 70 % din populaƫia săracă a globului. Ele vor fi deci primele afectate.

Potrivit ONU, când o catastrofă naturală loveşte o regiune, riscul de deces este de 14 ori mai mare printre femei, în principal pentru că ele nu sunt ƫinta principală a programelor de alertă şi de prevenire a acestor catastrofe.

Schimbările climatice măresc şi constrângerile pentru femei, cărora le revine în multe regiuni sarcina de a găsi de mâncare şi apă pentru familia lor. Efectele schimbărilor climatice asupra fertilităƫii solurilor, asupra disponibilităƫii resurselor de apă, şi deci asupra securităƫii alimentare a ƫărilor în dezvoltare, exercită o presiune mai mare asupra femeilor. Un alt element îngrijorător este faptul că aceste constrângeri provoacă o muncă suplimentară pentru familii, lucru care adesea duce la o deşcolarizare a tinerelor fete.

Concluzia este simplă: a combate schimbările climatice inseamnă şi a lupta pentru drepturile femeilor.

Femeile, primele victime ale acestor schimbări, sunt adesea şi principalele surse ale soluƫiilor . Specialiştii dezvoltării o spun clar : un program conceput fără a se lua în calcul femeile este mai puƫin eficace decât acelaşi program planificat impreună cu ele. O logică identitică e valabilă şi pentru acƫiunile de combatere a schimbărilor climatice – care constituie programe de dezvoltare. In Ruanda, programul pus pe picioare de 5 ani de ONU Femei şi care vizează să favorizeze participarea femeilor la 15 cooperative din regiunea Kirehe, a permis mărirea sensibilă a randamentelor agricole şi difuzarea de tehnici de producƫie extrem de « climato-protectoare ».

Un alt exemplu concret : campania de reîmpădurire din Kenia pe care o lansase cu sprijinul locuitorilor din ƫara sa Wangari Maathai – prima femeie africană laureată a premiului Nobel pentru pace – a demonstrat importanƫa roluluii femeilor în tranziƫia spre o dezvoltare mai durabilă.

Din toate acestea nu reiese decât o certitudine: femeile trebuie să fie puse în centrul strategiilor naƫionale şi locale de combatere a schimbărilor climatice şi în centrul negocierilor internaƫionale pe această temă.

In calitate de viitor preşedinte COP 21 la Paris voi fi foarte atent. Bătălia pentru climă este o luptă ce trebuie dusă impreună şi cu femeile.