Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, îndoliată după moartea a opt compatrioţi, printre care trei mari sportivi, într-un accident de elicopter în Argentina

aregentine.jpg

Locul în care s-au pràbusit cele douà elicoptere în Argentina (Foto: Aldo Portugal / AFP)

Franţa e în doliu! Zece persoane, printre care opt francezi-dintre care trei foşti mari campioni sportivi–şi-au pierdut viaţa noaptea trecută în Argentina, în timpul filmărilor pentru o emisiune de reality-show. Cele două elicoptere la bordul cărora se aflau echipele de filmare şi participanţii la emisiune s-au ciocnit în aer şi au explodat. Drama din Argentina este cea mai mare tragedie din istoria televiziunii franceze. Nu e de mirare că Franţa s-a trezit astăzi înmărmurită de dispariţia unor sportivi extrem de apreciaţi. Cine sunt cei trei mari campioni care au dispărut în accidentul aviatic?

Cea mai cunoscută era navigatoarea Florence Arthaud. In vârstă de 57 de ani, poreclită « micuţa logodnică a Atlanticului », ea intrase în legenda sportului cu pânze în 1990 când a câştigat prestigioasa cursă la Route de Rhum, o traversare solitară a Atlanticului din Franţa până în Guadelupa. Pasionată, supradotată pentru acest sport rareori practicat de femei, campioana recunoştea că ceeace face « nu e o meserie de femeie, e un univers dur în care îţi petreci vremea numai pe apă ». Cu toate acestea Florence Arthaud a deschis calea mai multor sportive care aveau ulterior să se impună în alte curse maritime.

A doua mare campioană decedată noaptea trecută este Camille Muffat. In vârstă de doar 25 de ani ea a devenit celebră pe plan mondial la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 unde câştigase toate cele trei medalii dar mai ales pe cea de aur la proba de 400 de metrii crawl. In prealabil cucerise multiple titluri de campioană a Europei şi de campioană mondială. Anul trecut, în plinà glorie, tânăra sportivă hotărâse spre stupoarea tuturor, să punà capăt carierei sale pentru a profita de viaţă.

Al treilea sportiv mort în accidentul de elicopter din Argentina este boxerul Alexis Vastine. In vârstă de 28 de ani el căpătase o reputaţie de sportiv lovit de soartă din cauza a două mari deziluzii olimpice. Mai întâi la olimpiada de la Pekin din 2008 unde o decizie arbitrală contestabilă l-a privat de aurul olimpic şi apoi 4 ani mai târziu la Londra unde o decizie similară l-a lăsat pe marginea ringului. Lacrimile sale de atunci au emoţionat o ţară întreagă dar Vastine era un luptător îndârjit şi îşi fixase obiectivul de a se impune la Olimpiada de la Rio din 2016.

Ce se ştie despre cauzele accidentului care a provocat moartea a 10 persoane printre care deci aceşti trei sportivi francezi ?

Cei trei sportivi, însoţiţi de echipele de filmare, participau la un nou joc de reality show, mai exact un joc de aventură, intitulat « Dropped ». Principiul emisiunii care urma să fie difuzată la vară în patru episoade pe canalul TF1, prevedea ca respectivii candidaţi – în cazul de faţă foşti mari sportivi – să fie « aruncaţi » în natură într-o zonă sălbatică, nelocuită. Fără busolă, fără hartă şi doar cu o sticlă de apă cu ei, concurenţii trebuiau să regăsească civilizaţia unde urmau să-şi încarce mobilul pentru a-l putea suna pe animatorul emisiunii.

Accidentul de noaptea trecută s-a petrecut puţin după decolarea, practic simultană, a celor două elicoptere la bordul cărora se aflau deci diversele echipe. La circa o sută de metrii de sol aparatele s-au atins în zbor, au căzut şi au ars practic în întregime împreună cu cele zece persoane aflate la bord. Anchetele deschise atât în Argentina cât şi în Franţa vor determina poate mai excact circumstanţele acestui accident – problemă tehnică sau eroare umană, asta este întrebarea - dar se precizează déjà că atât piloţii argentinieni cât şi echipele de filmare erau oameni cu experienţă.

Ce reacţii a provocat această dramă ?

Preşedintele Franţei François Hollande a fost printre primii care şi-au exprimat « stupoarea, tristeţea şi emoţia după aceste dispariţii brutale ». De partea sa premierul Manuel Valls a estimat pe contul său Twitter că « Franţa este în doliu ». Secretarul de stat însărcinat cu sporturile a deplâns « o veste foarte tristă pentru sportul francez ». Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy a adus şi el un omagiu  « imenşilor sportivi dispăruţi care făceau mândria Franţei ». In fine canalul TF1 care urma să difuzeze deci emisiunea « Dropped » şi societatea APL care o producea s-au declarat “sfâţiate” de această drama. Evident că filmările s-au întrerupt şi echipele vor fi repatriate cât de repede în Franţa. Nicio dată nu a fost anunţată pentru eventuala difuzare a emisiunii.