Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Patrick Abate: "România este pentru mulţi o ţară cu cultură şi tradiţie"

patrick_abate.jpg

Senatorul comunist francez Patrick Abate

« România ar fi putut să se dezvolte de o manieră mult mai echilibrată. După părere mea s-au aplicat prea multe părţi rele ale liberalismului ». Iată ce spune la microfonul RFI senatorul comunist francez Patrick Abate. Cel mai proaspăt intrat în hemiciclul camerei superioare a parlamentului francez – Abate nu e senator decât de trei luni – alesul comunist a aderat deîndată la grupul de prietenie Franta-România. Faptul că are o iubită de origine română cu siguranţă că i-a influenţat alegerea.

« Am aderat la acest grup pentru că cunosc puţin România, am fost de mai multe ori acolo. E o ţară adorabilă, chiar o mare ţară care din păcate e confruntată astăzi pe nedrept cu unele dificultăţi. Mai ales însă am multă afecţiune pentru ţara Dvs pentru că iubita mea este de origine română ».

Si cum priviţi astăzi România, un sfert de secol după căderea comunismului ?

« Arunc o privire dublă asupra României. Inaintea căderii comunismului ţara îşi câştigase de o manieră destul de netă o anumită independenţă faţă de « marele frate » sovietic. A urmat o revoluţie magnifică care a suscitat apoi speranţe uriaşe, pentru mai multà bunăstare, pentru mai multă libertate. Astăzi, cert românii au mai multă libertate dar nu sunt foarte convins că sunt şi mult mai fericiţi. Influenţa prea mare a unui liberalism fără măsură este din punctul meu de vedere destul de discutabilă.

După revoluţie şi anii grei care au urmat, România ar fi putut să se dezvolte de o manieră mult mai echilibrată şi ar fi putut să aplice altfel libertatea economică recâştigată. După părere mea s-a mers prea departe, s-au aplicat prea mult părţile rele ale liberalismului.

Cât despre imaginea pe care o putem avea despre ţara Dvs, şi ea este duală. Pentru toţi care cunosc România şi au fost acolo de mai multe ori, impresia pe care o au este exterm de pozitivă. Apoi, din păcate, din motive politice foarte condamnabile, anumiţi responsabili politici francezi fac amalgamul între populaţii care trăiesc foarte greu în Franţa – precum romii dar şi alti azilanţi – şi România. E adevărat că lucrurile s-au mai limpezit în ultima vreme din acest punct de vedere.

In orice caz România este pentru multi o ţară cu o anumită cultură şi tradiţie. Românii sunt cunoscuţi ca fiind mari oameni de ştiinţă, mari artişti ce vin din şcoli celebre. Una dintre dovezile cele mai vizibile sunt medicii şi inginerii români care s-au integrat perfect şi lucrează aici în Franţa ».

 
Senatorul comunist francez Patrick Abate la microfonul RFI