Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Angela Merkel în Japonia

017602988_30300.jpg

Shinzo Abe, Angela Merkel, credit foto: dw.de

Cancelarul Germaniei, doamna Angela Merkel, efectueazǎ o vizitǎ în Japonia într-un moment cînd relaţiile dintre aceastǎ ţarǎ şi principalii ei vecini din Asia de Sud-est sunt mai degrabǎ tensionate. Vizita are în primul rînd obiective economice, dar în contextul comemorǎrilor legate de trecerea a 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea rǎzboi mondial, doamna Angela Merkel îi îndeamnǎ pe japonezi sǎ priveascǎ trecutul cu mai multǎ lucidiate.

Intrucît Germania preia preşedinţia Grupului G7, doamna Angela Merkel a avut numeroase subiecte de ordin economic de abordat la Tokyo. Totuşi, japonezii constatǎ cǎ ţara lor nu mai reprezintǎ o prioritate pentru Germania. Dovadǎ cǎ aceastǎ vizitǎ fǎcutǎ de cancelarul Germaniei este prima din 2007 încoace. La cea orǎ doamna Merkel a participat în Japonia la un summit al grupului G8 pentru cǎ Rusia fǎcea parte încǎ din "clubul" ţǎrilor puternic industrializate. Intre timp Angela Merkel a efectuat 7 vizite în China, unde a rǎmas de fiecare datǎ mai multe zile. Iar anul acesta, la marele Tîrg de la Hanovra, care se va deschide pe 15 martie, tot China este invitat de onoare.

Cancelarul Germaniei este însǎ interesatǎ ca tensiunile din Asia de sud-est sǎ se calmeze. Cu acest mesaj ea venit de altfel la Tokyo, unde a discutat cu omologul ei japonez Shinzo Abe şi unde a fost primitǎ şi de împǎratul Akihito. Printre subiectele abordate cu premierul japonez au figura şi criza ucraineanǎ, precum şi necesitatea unei reforme a Consiliului de Securitate ONU.

Premierul japonez este vǎzut în regiune, dar şi în alte capitale ale lumii, ca fiind un naţionalist iar uneori chiar un provocator cînd vine vorba de istoria dureroasǎ a regiunii. Relaţiile sale cu liderii chinezi şi cu cei sud-coreeni sunt distante. Din 2013 încoace, cînd a preluat funcţia de prim ministru, Shinzo Abe nu s-a întîlnit niciodatǎ cu preşedinta Coreii de sud, doamna Park Geunyhe, iar cu preşedintele chinez Xi Jinping s-a întîlnit doar o datǎ.

Japonia are mai multe litigii teritoriale cu China, dar, poate mai grav decît acest lucru, nu vrea sǎ recunoascǎ amploarea masacrelor comise de armata imperialǎ în anii cînd a cucerit vaste regiuni din China şi Coreea de Sud, între 1930 şi 1940. In prezent, însǎ, o comisie numitǎ de guvern este pe cale de a redacta un text, un fel de declaraţie de asumare a trecutului, foarte aşteptatǎ în China şi în Coreea de Sud. Doamna Merkel a ţinut sǎ le spunǎ japonezilor cǎ ar trebui sǎ ia exemplu, în acest sens, de la Germania, care a recunoscut integral crimele nazismului. "Cine are ochii legaţi în raport cu trecutul este orb şi în faţa viitorului". Aceastǎ frazǎ pronunţatǎ în 1985 de preşedintele german de atunci Richard von Weizsäcker a fost reluatǎ de Angela Merkel în cursul unei întîlniri publice organizatǎ la Tokyo de un cotidian de centru stînga.

Sǎ mai adǎugǎm la acest capitol cǎ pe 10 martie japonezii mai comemoreazǎ un eveniment: atacul aerian american din noaptea de 9 spre 10 martie 1945 asupra oraşului Tokyo, atac soldat cu aproximativ o sutǎ de mii de morţi şi cu distrugerea capitalei imperiale. O teribilǎ paginǎ a unui rǎzboi din care Japonia a renǎscut, practic din propria sa cenuşǎ, dar cu memoria încǎ rǎnitǎ.