Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lider socialist francez: "stînga riscǎ o sinucidere politicǎ în direct"

jean_christophe_cambadelisp1000920_0.jpg

Jean-François Cambadélis, credit foto: rfi.fr

In Franţa, executivul lanseazǎ noi apeluri la unitatea stîngii în perspective alegerilor departamentale de pe 22 şi 29 martie. Primul secretar al Partidului Socialist Francez a afirmat în context cǎ stînga riscǎ "o sinucidere politicǎ în direct" dacǎ nu se mobilizeazǎ.

Expresia folositǎ de Jean-Christophe Cambadélis a avut un anume ecou mediatic, ca şi altele purtînd marca François Hollande sau Manuel Valls. De fapt, spectrul unei victorii a Frontului Naţional îi face pe socialişti sǎ reacţioneze cu energie şi sǎ tragǎ semnale de alarmǎ. Preşedintele François Hollande i-a primit la Palatul Elysée pe mai mulţi deputaţi socialişti "frondori" în încercarea de a suda în jurul sǎu componentele coaliţiei care de fapt l-a adus la putere. Deputaţii socialişti sau ecologiştii care contestǎ politica economicǎ a lui François Hollande sunt de fapt la fel de îngrijoraţi ca şi executivul francez în faţa "ofensivei" Frontulului Naţional şi a scorului pe care îl are în sondaje.

Acuzat cǎ are o atitudune "injurioasǎ" faţǎ de Frontul Naţional, premierul Manuel Valls a ţinut sǎ le spunǎ liderilor extremei drepte urmǎtoarele: "Îi pǎcǎliţi pe oamenii de rînd, pe muncitori, pe agricultori, îi pǎcǎliţi pe cei care suferǎ. Este momentul sǎ avem în Franţa o dezbatere,  sǎ fie denunţatǎ mascarada voastrǎ". Manuel Valls nu a ezitat sǎ spunǎ, cuvinte care şi ele au avut o puternicǎ rezonanţǎ, cǎ "îi este fricǎ de Frontul Naţional" dar cǎ nu se va lǎsa cuprins de panicǎ şi cǎ va înfrunta aceastǎ fricǎ.

Preşedintele François Hollande, care a declarat lupta împotriva extremei drepte ca fiind o "cauzǎ naţionalǎ" a ţinut sǎ mai sublinieze cǎ dupǎ alegerile departamentale, indiferent de rezultat, nu va fi operatǎ nici o schimbare de linie politicǎ şi cǎ nu va numi un nou prim ministru. El a dat însǎ de înţeles cǎ ar putea remania guvenul astfel încît sǎ intre mai mulţi ecologişti în el şi mai mulţi reprezentanţi ai aripii stîngi a Partidului socialist, deci unii "frondori".

Existǎ şi voci care afirmǎ cǎ o eventualǎ victorie a Frontului Naţional ar însemna de fapt eşecul comun a stîngii şi al dreptei, întrucît extrema dreaptǎ a început sǎ cîştige teren încǎ din anii cînd dreapta s-a aflat la putere.