Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manuel Valls în Polonia: "scopul nostru nu este izolarea Rusiei"

musee-solidarnosc2014-ok_0.jpg

Muzeul Solidarnosc, credit foto: rfi.fr

Premierul francez Manuel Valls şi-a început miercuri 11 martie o vizitǎ de douǎ zile în Polonia, cu o escalǎ la Gdansk pentru a aduce un omagiu primului sindicat liber, "Solidaritatea" creat în anii comunismului. O altǎ etapǎ a vizitei este Varşovia unde Manuel Valls va discuta cu autoritǎţile poloneze despre criza din Ucraina, despre Rusia, şi unde va încerca sǎ promoveze interesele industriei de armament franceze.

Aceasta este cea de-a opta deplasare în Uniunea Europeanǎ a lui Manuel Valls de cînd a fost numit prim ministru, în urmǎ cu un an. Cu fiecare vizitǎ de acest fel el îşi consolideazǎ imaginea de om politic şi poate şi aceea de candidat la prezidenţialele franceze din 2017.

Prima sa etapǎ în Polona înseamnǎ, la Gdansk, un omagiu adus celor care au avut curajul sǎ creeze un spaţiu de libertate sindicalǎ într-un moment cînd absolut nimeni nu se hazarda sǎ anunţe cǎderea comunismului. Santierele navale de la Gdansk au fost centrul unei mişcǎri contestatare care a avut une ecou imens în Europa, şi tot la Gdansk s-a afirmat un anume Lech Walesa, devenit liderul primului sindicat liber, "Solidaritatea", iar mai tîrziu preşedinte al Poloniei post-comuniste. Manuel Valls a depus o coroanǎ la monumentul ridicat în amintirea muncitorilor de la Gdansk ucişi în contextul reprimǎrii manifestaţiilor din 1970, apoi a vizitat Centrul European al Sindicatului Solidaritatea. 

Printre mesajele transmise de Manuel Valls se numǎrǎ şi cel legat de lupta împotriva anti-semitismului, iar pe agenda etapei de la Varşovia figureazǎ vizita primului mare muzeu consacrat în capitala Poloniei evreilor polonezi şi istoriei lor.

Ziua de joi 12 martie va fi consacratǎ relaţiilor economice franco-poloneze precum şi crizei din Ucraina. Franţa doreşte sǎ vîndǎ Poloniei 70 de elicoptere multifuncţionale, într-un context în care autoritǎţile poloneze doresc sǎ-şi modernizeze armata şi sǎ înlocuiascǎ vechile aparate de fabricaţie rusǎ. Contractul ar urma sǎ se ridice la douǎ milioane cinci sute de mii de euro, dar sunt şi alte ţǎri care îşi propun produsele. Franţa încearcǎ în orice caz sǎ ocupe poziţii pe piaţa polonezǎ întrucît în viitorii zece ani Varşovia va cheltui 34 de milioane de euro pentru a-şi moderniza armata. Franţa se mai oferǎ sǎ construiascǎ o centralǎ nuclearǎ în Polonia.

In cursul dimineţii de joi Manuel Valls va participa şi la un forum pe teme de energie. Manuel Valls va discuta împreunǎ cu omologul sǎu doamna Ewa Kopacz, precum şi cu preşedintele polonez Bronislaw Komorowski despre ceea ce se întîmplǎ în Ucraina. Intr-un interviu acordat presei poloneze Manuel Valls a ţinut însǎ sǎ-i previnǎ pe polonezi cǎ Franţa are o poziţie "moderatǎ", cǎ nu doreşte izolarea Rusiei şi cǎ nicidecum Parisul nu vrea sǎ imagineze scenarii de rǎzboi ci de "ieşire din rǎzboi". Manuel Valls a mai ţinut sǎ precizeze: "Franţa va continua însǎ sǎ-şi mobilizeze forţele terestre, aeriene şi speciale pentru securitatea Poloniei. Tancuri de tip Leclerc, în special, vor fi desfǎşurate peste douǎ luni". In privinţa cererilor formulate de Ucraina, care doreşte sǎ se înarmeze pentru a face faţǎ Rusiei, Manuel Valls a reamintit cǎ Franţa nu privilegiazǎ acest scenariu. "Poziţia noastrǎ, a spus Manuel Valls, nu este aceea de a furniza arme ci soluţii pentru a ajunge la un acord de pace".