Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri Israel: victoria va fi de partea celui care are mai multe şanse de a crea o coaliţie guvernamentalǎ

In Israel au loc alegeri legislative anticipate iar pentru o bunǎ parte din electorat aceasta este ocazia deschiderii unei noi pagini politice. Aflat la putere din martie 2009, premierul Benjamin Netaniahu reprezintǎ prentru unii paralizia politicǎ absolutǎ, iar pentru alţii angajamentul providenţial în favorea securitǎţii Israelului. Vom afla în zilele urmǎtoare dacǎ actualul premier şi-a spus sau nu ultimul cuvînt.

Precizez cǎ aceste alegeri anticipate au fost de fapt provocate de Benjamin Netaniahu. In mod normal, mandatul sǎu în fruntea guvernului trebuia sǎ mai dureze doi ani. El a considerat însǎ cǎ respectiva echipǎ nu era destul de "disciplinatǎ", cum aratǎ Agenţia France Presse, deci i-a convocat pe israelieni la urne. Fǎrǎ sǎ fi provocat însǎ un entuziasm special în favoarea sa. Se simte aici o anumitǎ uzurǎ a puterii, sau poate faptul cǎ Benjamin Netaniahu nu mai este omul care sǎ poatǎ veni cu idei noi. In ultimile ore ale campaniei electorale el ţinut însǎ sǎ schiţeze un viraj politic şi mai la dreapta, afirmînd cǎ în nici un caz, dacǎ va rǎmîne la putere, nu va accepta formarea unui stat palestinian. Prin aceastǎ afirmaţie el riscǎ însǎ oprobiul opiniei publice mondiale. Nici Statele Unite, nici Uniunea Europeanǎ, nici Rusia, nici China şi nici lumea arabǎ nu pot fi de acord cu acest principiu. Ceea ce nu înseamnǎ cǎ Benjamin Netaniahu nu are şansa de a fi reales. In contextul actual din Orientul Apropiat şi Mijlociu, Israelul se simte pe cît de izolat pe atît de ameninţat. N-ar fi de neînţeles deci dacǎ electoratul ar opta pînǎ la urmǎ pentru politica de securitate fǎrǎ riscuri, pe care o promoveazǎ Netaniahu.

Existǎ însǎ şi speranţa unei schimbǎri, iar stînga israelianǎ mizeazǎ pe figura lui Isaac Herzog. Dacǎ acesta cîştigǎ, ar fi pentru prima datǎ, din 2001 încoace, cînd a devenit prim ministru Ehud Barak, cǎ laburiştii ar reveni la putere.

Aceste alegeri reprezintǎ o speranţǎ şi pentru arabii israelieni, aratǎ Agenţia France Presse. Ei s-au mobilizat masiv la vot sub lozinca "O zi istoricǎ pentru arabi". Electoratul arab reprezintǎ un vot din cinci în Israel. In mod tradiţional, arabii care au drept de vot în Israel voteazǎ în numǎr mic, ei preferǎ sǎ se abţinǎ. De data aceasta asistǎm însǎ la o "uniune istoricǎ" a partidelor arabe israeliene. Aceşti arabi cu drept de vot sunt de fapt descendenţii palestinienilor rǎmaşi pe pǎmînturile lor dupǎ crearea statului Israel în 1948. Iar sondajele plaseazǎ uniunea partidelor arabe din Israel pe locul al treilea în contextul acestor alegeri. Mai rǎmîne însǎ şi elementul necunoscut: va fi aceastǎ uniune dispusǎ sǎ sprijine o coaliţie guvernamentalǎ condusǎ de laburistul Isaac Herzog? Chiar în ziua votului Benjamin Netaniahu a pus pe facebook un film video cu tentǎ alarmistǎ şi cu urmǎtorul text: "Puterea dreptei este în pericol. Alegǎtorii arabi se deplaseazǎ în masǎ la birourile de vot. Asociaţiile de stînga duc la vot autobuze pline cu arabi".

Sǎ mai precizǎm cǎ 25 de liste sunt de fapt în competiţie şi datoritǎ marelui numǎr de alianţe posibile nimic nu este sigur, în ciuda faptului cǎ sondajele înclinǎ spre coaliţia stîngii cu centriştii. Benjamin Netaniahu poate rǎmîne prim ministru chiar dacǎ formaţiunea sa nu iese prima, în cazul în care va deţine mai multe soluţii de creare a unei alianţe guvernamentale decît rivalii sǎi. Este de fapt regula, destul de specialǎ, dupǎ care funcţioneazǎ democraţia israelianǎ.