Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trenul ciocolatei în gările din Paris

In apropierea sărbătorilor de Paşti, căile ferate din Franţa s-au asociat din nou cu un mare fabricant francez de ciocolată, Yves Thuriès, pentru a pune pe roţi aşa-zisul « tren al ciocolatei ». Manifestarea, ajunsă la a treia ediţie, se adresează evident cu prioritate amatorilor de ciocolată. Care nu lipsesc din Franţa : potrivit unui recent sondaj de opinie 90 la sută dintre francezi apreciază ciocolata.

« Trenul ciocolatei » se opreşte anul acesta timp de o săptămână în fiecare din cele 6 mari gări pariziene. Am avut ocazia să-l vizitez – şi să-i degust exponatele ! - când era tras la peronul gării Lyon. Patru vagoane de epocă – mai exact dinainte de anii 80 – servesc drept decor. Vincent Le Poittevin este director general al evenimentelor expoziţionale organizate de SNCF, societatea naţională de căi ferate. « Pentru SNCF trenul cu expoziţii este o activitate aparte care există de 40 de ani. Suntem o firmă publică şi suntem de părere că e de domeniul nostru să organizăm expoziţii gratuite în gări unde vine multă lume. Organizăm expoziţii pe teme multiple : aici avem deci ceva gurmand, legat de ciocolată dar propunem şi expoziţii consacrate unor mari cauze precum boala Alzheimeier sau clima. Temele sunt deci vaste, când ludice când mai serioase. Ceece constatăm însă este că trenul este un loc extraordinar pentru expoziţii. Când eşti într-un tren, chiar şi oprit la peron într-o gară, eşti déjà puţin în voiaj ».

In primul vagon al « trenului ciocolatei » un istoric al seminţei de cacao – descoperită de azteci, adică în America centrală şi de sud. Afli astfel că arborele de cacao nu creşte decât în jurul ecuatorului, acolo unde e mai tot timpul şi foarte cald şi foarte umed. Nu-i de mirare astfel că statul Ecuador este al 5-lea producător mondial dar primul pentru cacao de calitate superioară. Vagonul al doilea al trenului este dealtfel dedicat în exclusivitate acestei ţări în care trebuie spus, principalul sponsor al operaţiunii « trenul ciocolatei » a achiziţionat numeroase hectare de arborti care dau cacao. Dar ce făceau aztecii cu ciocolata, mai exact cu praful de cacao pentru că pentru ciocolată trebuie zahăr, produs pe care aztecii nu-l aveau încă. Ne răspunde la întrebare Katherine Khodorowsky, « regizor gastronomic » şi membră a Academiei franceze de ciocolată. « Aztecii consumau cacao fie ca să-şi aromatizeze felurile de mâncare fie ca s-o bea amestecată cu apă. Un amestec foarte condimentat care i-a făcut dealtfel pe spanioli, pe conchistadori, să-l descrie când l-au băut la început drept o « porcărie » infamà ».

In al treilea vagon al « trenului ciocolatei » putem asista la demonstraţii făcute de adevăraţi artisti care creează sub ochii tăi sculpturi din ciocolată. Patrick este maestru de mai bine de 25 de ani la firma Thuriès : « Fac o structură pentru o piesă care va avea ca temă fundurile măritime. Voi pune deci mai încolo diverse accesorii precum peşti, scoici, alge, flori – toate din ciocolată - pentru a da viaţă piesei, culoare şi armonie. Intr-o primă etapă piesa va putea fi mâncată doar cu ochii dar după aceea, fiind toată din ciocolată, va putea fi mâncată şi cu gura ».

Al patrulea şi ultim vagon este rezervat degustării şi comerţului cu acest produs extraordinar care este ciocolata. Firma organizatoare este fireşte singura care profită de operaţiune. Am stat deci de vorbă cu Yves Thuriès, celebru maestru fabricant de ciocolată – singurul care a fost desemnat de două ori « cel mai bun maestru din Franţa ». « Ciocolata este conjunctura dintre produsul naturii şi munca omului. După ce natura ne dă deci sămânţa de cacao, aceasta trebuie uscată, prăjită, şamd – toate operaţiunile pe care le puteţi vedea descrise şi aici în tren. Numai după aceea putem avea o cacao de calitate bună. Ciocolata este un produs de multă vreme francez. Artizanii francezi au fost primii care au căutat fineţea şi elaborarea ciocolatei de calitatea celei care se face astăzi ».

Inainte de a pleca din tren, o echipă de jurnalişti norocoşi printre care mă aflam şi eu a avut prilejul să deguste un dejun bazat doar pe ciocolată, de la antreu până la desert. L-am rugat pe Jean-Paul Burrus, preşedintele holdingului elveţian Omnia – cel care deţine o parte din din firma Thuriès – să-mi descrie meniul. « Toate felurile sunt cu cacao şi ciocolată. Ciocolata, produs dulce, se potriveşte de minune cu produsele sàrate. In antreu avem deci un foie gras împănat cu ciocolată, e ca un fel de millefeuille cu etaje diferite, când de ciocolată când de foie gras. Felul principal este piept de raţă în sos de ciocolată. Dejunul se termină cu o tartă cu ciocolată însoţită de bomboane din ciocolată ».

Inutil să precizez că m-am regalat ca niciodată la această masă ieşită din comun nu doar pentru mine dar şi pentru toţi ceilalţi comeseni.

 

Acest scrutin parlamentar este al doilea de acest tip organizat în Grecia în ultimele două luni. În primele alegeri, din luna mai, partidele nu au căzut de acord cu privire la formarea Guvernului, scrutinul trebuind astfel să fie repetat.

Liderul dreptei conservatoare, Antonis Samaras, promite că "va scoate tara din criză şi nu din zona euro", dorind totuşi o renegociere a planului de salvare încheiat cu instituţiile financiare internaţionale.

La rândul său, liderul stângii, Antonis Tsipras, intenţionează să anuleze planul actual de salvare al Greciei, încercând totuşi să menţină ţara în zona euro.

Ce variante are Grecia?

Principalele scenarii posibile cu privire la Grecia şi zona euro după alegerile cruciale de duminică, merg de la cele mai negre şi până la unele mai puţin defavorabile, relatează AFP, care prezintă succint patru astfel de posibilităţi.

- Abandonarea euro

Acest scenariu catastrofal ar putea deveni realitate dacă partidul stângii radicale Syriza câştigă majoritatea în alegerile de duminică. Vehement opus planului de austeritate impus de creditori, liderul său Alexis Tsipras vrea să revină asupra acestui plan, obţinut în schimbul unui ajutor financiar.

În cazul în care preia conducerea Greciei, el şi-a acordat zece zile să finalizeze aceste negocieri. Însă europenii nu îi dau ascultare. În opinia lor, dacă Grecia nu îşi respectă angajamentele, nu va mai primi un cent şi va trebui să se retragă din zona euro.

- Neaplicarea planului de austeritate, dar menţinerea în zona euro

Un Guvern împotriva austerităţii s-ar putea forma în Grecia, care să decidă totodată să rămână în zona euro, aşa cum doreşte majoritatea populaţiei.

Acest lucru ar risca să conducă foarte repede la un impas: creditorii Atenei (UE şi FMI) ar închide robinetul împrumuturilor, antrenând rapid un faliment grec. Acest lucru ar pune băncile greceşti şi europene în mare dificultate, cu un risc de propagare la alte ţări fragile din zona euro, ca Spania, iar pe termen lung la o implozie a zonei euro-însăşi.

- Relaxarea planului de austeritate

Noile autorităţi greceşti, în cazul în care se angajează să respecte acordul, ar putea să obţină "un pic mai mult timp din partea UE şi FMI", a declarat vineri ministrul belgian de Externe Didier Reynders.

Acest scenariu ar putea prinde contur în cazul formării unui Cabinet de dreapta, sub egida Noii Democraţii, sau unui Cabinet de uniune naţională, condus de un lider de consens.

Dacă sunt posibile unele aranjamente marginale (asupra conţinutului reformelor, duratei sau dobânzilor), nucleul acordului dintre Atena şi creditorii săi - care se bazează pe reforme structurale - nu este negociabil, a declarat o sursă europeană.

- Punerea în aplicare a reformelor şi menţinerea în zona euro

Conform acestui scenariu, Atena ar pune în aplicare măsurile de austeritate cerute de creditorii săi de-a lungul anilor, iar Guvernul grec ar reuşi să stabilizeze economia ţării.

Teaser: 

Elenii sunt chemaţi duminică la urne în cadrul alegerilor legislative considerate de majoritatea specialiştilor esenţiale pentru apartenenţa ţării la zona euro. Secţiile de votare se vor fi închide la ora 19.00, când va fi publicat şi primul sondaj la ieşirea de la urne, care va arăta dacă grecii au reuşit să departajeze o dreaptă care susţine o politică de austeritate atenuată de o stângă radicală anti-austeritate.

Pe aceeasi tema: 
Franţa şi Germania somează Grecia
BERD: România rezistă dacă Grecia iese din zona euro
Grecia: Banca Naţională trage un semnal de alarmă
Autori: 
Zona: 
Europa
Categorie: 
Economie
 
Reportaj "trenul ciocolatei"